„Газпром“: Започваме „Южен поток“ от България лятото, в края на 2015 потича газът

Само „Южен поток“ може да даде на Европа реални допълнителни гаранции за енергийна сигурност, се казва в съобщение на руската компания
Алексей Милер

Алексей Милер

Строителството на сухопътния участък на ”Южен поток” в България и Сърбия ще започне това лято, заявява шефът на „Газпром“ Алексей Милер в съобщение, публикувано в сайта на компанията.

Договорът с България за доставка на оборудване и материали, строително-монтажни работи, обучение на персонал и пускане в експлоатация на участъка от газопровода ще бъде подписан скоро, според Мюлер.

„Днес само „Южен поток“ може да даде на Европа реални допълнителни гаранции за енергийна сигурност“, се казва в съобщението.

През есента ще бъде даден старт на полагането в морския участък. Първият газ по тръбопровода ще бъде доставен в края на 2015 година, описва плановете си „Газпром“.

Европейската комисия обяви в петък, че очаква България да обезпечи не само функционирането на газопровода „Южен поток“ в съответствие с европейското законодателство, но да го спазва и при развитието и реализацията на проекта.

Еврокомисията е обезпокоена от това, че предложените поправки в Закона за енергетиката, които разделят „Южен поток“ на отделни части, обособявайки т.нар. „морски газопровод“, не съответстват на правилата на европейския вътрешен енергиен пазар.

Предвидените данъчни преференции за „Газпром“ в споразумението между „Българския енергиен холдинг“ и „Газпром“ за строежа на газопровода също нарушават европейското законодателство. Друг проблем е предоставянето на „Газпром“ правото да определя таксите за ползването на тръбопровода.

 

 

Leave a Comment