Д-р Сотир Марчев: Движи се, пий вода и не соли

Четвъртият съвет на кардиолога е да се правят годишни профилактични прегледи

Трите най-важни правила за доброто здраве са изключително прости. Те бяха изброени и обяснени пак д-р Сотир Марчевтака простичко от д-р Сотир Марчев – кардиолог и преподавател, пред бТВ днес.

Първо: Движи се! Животът е движение. Дори и да имаш сърдечно заболяване – движи се. Нищо не помага по-добре срещу болестите от разходките. Ако искаш да умориш един човек по-бързо, трябва да го храниш и да го държиш на легло. Аз лично ходя всеки ден пеша по половин час, когато отивам на работа и по още половин, когато се връщам, обясни д-р Марчев. Той направи уточнението, че движението не трябва да е само събота и неделя, а да е разхвърляно в повече дни. Не е правилно през уикенда да се натоварим, а след това да не се движим до следващия уикенд.

Възрастните хора трябва да се вдижат по 45 минути всеки ден. Походката трябва да е умерена, така че да позволява дълбоко дишане и да можеш да говориш, докато ходиш. Не бива и да е бавна.

Децата трябва да се движат минимум по един час на ден. В последно време обаче наблюдаваме нещо много тревожно – расте първото поколение, което се движи по-малко от родителите си, посочи д-р Марчев. Нормално е децата да изразходват повече енергия. Вместо това обаче те стоят пред телевизора или компютъра.

Второ: Пий вода! Водата е патент на дядо Господ и няма нищо по-добро, което да е измислил човек. Ние сме произлезли от водата и тя ни е важна, но много хора забравят да пият. Колкото повече вода поема човек, толкова по-добре. Тя помага за по-добрата работа на бъбреците, жлъчката, храносмилателната система. Дори и на мозъка е много нужна, защото този орган е в полутечно състояние. В САЩ има направено изследване на две групи студенти. На едните дали преди изпит да изпият по чаша вода, а другите се явили „на сухо“. По-добри оценки получили тези, които погълнали водата. Д-р Марчев си спомни, че преди време начинаеща тв журналистка му споделила, че ще води сутрешен блок и е много притеснена. Съветът на преподавателя бил: Пий чаша вода преди да се появиш пред камерата. След време водещата признателно му разказала, че и до ден днешен спазва съвета му и се чувства отлично.

Трето: Не соли! Човекът се е развил в дефицитна на сол среда и именно тя е най-добра за него. Ако искате сърцето ви да работи добре и кръвното да е в нормите, спрете да солите ястията. В момента производителите на храни ги приготвят със значително количество сол, защото знаят, че вкусът допада на потребителя. Тоест, през деня ние си взимаме необходимата дажба сол само от готовите храни, които купуваме. Ако в ястията си не сипвате сол, ще живеете по-пълноценно.

Докторът доцент даде и четвърти съвет: Ходете на профилактични прегледи! Той си спомни, че преди време известна личност го посетила заедно със сина си и го помолила да даде болнични за детето. Трябвало да учи за изпит, а не му оставало време. Д-р Марчев отговорил, че няма да има нужда от фалшив болничен лист, защото сигурно ще открие някакво заболяване на момчето. Когато му направил изследвания установил, че и двата му бъбрека са запушени. Ако тогава тази дама не ме бе помолила за фалшив лист и не му бях направил профилактичен преглед, сега това дете щеше да е на хемодиализа, мотивира ползата от годишните изследвания Сотир Марчев.

 

2 Comments

  1. snejana каза:

    zdraveite kak moga da se svarja s vas za pregled

  2. Марин Маринов каза:

    Здравейте доц.Марчев!
    Аз съм от Луковит и много искам да бъда прегледан от Вас.Възможно ли е и къде?
    Бъдете жив и здрав!

Leave a Comment