Изборите ще се проведат на 12 май

Президентът Плевнелиев обеща нови пенсии от 1 април и електронно правителство през мандата му, участие на гражданите в управлението и граждански борд за честни избори

Росен Плевнелиев„Не искам избори на Цветница и на Великден. Това са светли християнски празници, на които всички трябва да се обединим. Затова реших – изборите ще се проведат на 12 май.“ Това обяви в парламента президентът Росен Плевнелиев. Обръщението му бе излъчено и по националната телевизия и по радиата.

„Имаме истинска шанс да върнем доверието на хората в институциите и държавата в този исторически момент“, заяви Плевнелиев. Той обобщи, че гражданите искат да ги управляват почтени хора, да не ги крадат, да не ги лъжат и да живеят добре. „Вие вече променихте България“, обърна се той към протестиращите. Президентът посочи, че неговата институция ежедневно е заливана от предложения, които стават все по-конкретни и ежеминутно – от молби. Плевнелиев повтори отрицателната си нагласа към национализация на ЕРП-та, тъй като това, наред с всички други негативи, ще изгони и инвеститорите.

Според Росен Плевнелиев новите промени в законите трябва да бъдат направени от новия парламент, който ще бъде избран на 12 май. Той обаче подчерта, че преди да бъде разпуснато сегашното Народно събрание, то трябва да се фокусира върху спешните проблеми на деня. Това са намаляване на сметките за ток, промени в Закона за устройство на черноморските зони, гласуване на нови 4 закона в сектор „Сигурност“, промени в законите за социалното и общественото осигуряване и в Закона за държавния бюджет.

Президентът очерта и най-важните програми пред новото правителство и парламент. И по-точно – създаване на антимонополно стопанство, преструктуриране на енергетиката, справяне с младежката безработица, реформа в здравеопазването, мерки срещу демографската криза, създаване на свободна конкурентна среда. Не на последно място според него е подкрепата на малкия и среден бизнес и създаване на специална програма за това.  Плевнелиев посочи, че строителството на магистрали е важно, но по-важно е какво се случва в българското училище, защото в него е бъдещето на страната.  той посочи още, че гражданите трябва да влязат в управлението като депутати, кметове, а също и в институциите.

Сред основните акценти в изказването му бе обещанието през неговия мандат да заработи електронно правителство. То ще спре корупцията и чакането „на гише“. Електронното правителство ще стане предпоставка и за въвеждане на електронното гласуване при избори. Така  българите, където и да са по света, ще могат да се включат във важните решения за държавата. „Те не са мъртви души, а активни, глобални българи“, заяви Росен Плевнелиев.

Основна задача на служебния кабинет, който ще бъде сформиран след като утре ДПС върне мандата, ще е подготовката за честни избори. Към временния кабинет ще заработи граждански борд, създаден специално за изборите, обеща президентът. „Ключовата дума за този период до изборите е стабилност“, подчерта президентът. Служебното правителство ще има много работа по еврофондовете, които трябва да продължат да се усвояват със същия висок темп, който бе зададен.

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април, както са заложени в бюджета за 2013 г.

Не е възможно с магическа пръчка да направим така, че хората да станат богати. „Богатството не се постига с магия“, посочи Росен Плевнелиев. За него е нужда работа и инвестиции.

 

Leave a Comment