Папа Франциск прие премиера Орешарски в дома си

Папа Франциск и Пламен Орешарски

Министър-председателят подари на Светия отец божигробска ерусалимия

Папа Франциск даде днес аудиенция на българския премиер Пламен Орешарски в дома си- дворецът „Санта Марта“ във Ватикана. Министър-председателят подари на Негово Светейшество божигробска ерусалимия, закупувана в миналото от поклонници и заемала най-престижно място в дома.

„Посещението при папата винаги е предизвикателство. Особено съм впечатлен от неговата личност – изключително ерудиран човек.“ Това заяви премиерът след срещата с главата на Римокатолическата църква. „Използвах повода да благодаря за традицията вече всяка година българска делегация на високо равнище да посещава папата и да поднасяме нашата признателност за ролята на Светия престол за утвърждаване на българската азбука, превърнала се във вековете в славянска“, изтъкна премиерът. Той подчерта благодарността си за храма, който стоеше като открит въпрос и за известно време нямаше къде да се служи на български език в Рим.

Премиерът Орешарски обсъди с папа Франциск и усилията за все по-добри комуникации между двете Църкви, което е в интерес на общото разбирателство по света.

Министър-председателят разговаря и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

Leave a Comment