Станишев поиска задължително гласуване и избори след изработването на бюджет 2015

Лидерът на БСП заяви, че е бил изненадан от вчерашната позиция на ДПС за предсрочен вот

Сергей СтанишевПредсрочни избори и задължително гласуване. Така може да се обобщи продължилата 45 минути пресконференция, дадена от ръководството на БСП, в която Сергей Станишев бе единственият говорител.

Лидерът на БСП не съобщи нито дата, нито месец, нито година за провеждането на предсрочните избори. На въпрос дали е възможно те да са през февруари догодина, Станишев отговори, че това е неприемлив вариант. „Президентът определя датата на изборите“, отклони въпроса той.

Стана ясно, че предсрочни избори не може да има веднага, тъй като служебен кабинет не би могъл да подготви бюджета за 2015 г. Той трябва да бъде изготвен от правителството на Пламен Орешарски. Друга причина против незабавните избори е предстоящата работа по представянето на България в Европейския парламент и избора на български еврокомисар.

Лидерът на БСП бе ясен, че в ситуацията на политическа нестабилност и недоверие спрямо институциите на властта, правителството не може да изпълни дълбоки реформи и трябва да подаде оставка. Кога – ще стане ясно след като въпросът бъде обсъден вътре в партията и след консултации с политическите сили.

До решението, че е необходимо задължително гласуване, Станишев стигнал след като проследил броя на гласувалите от 1994 година досега. От над 2 милиона, подкрепили победителите преди 20 години, на последните избори, които бяха за Европейски парламент, за спечелилата партия ГЕРБ са гласували под 700 000, даде пример председателят на социалистите. „Имаме полулегитимна демокрация“, установи той.

Задължителното гласуване, към което ще се премине след законодателни, а ако се наложи и конституционни промени, веднага се разтълкува като удар срещу ДПС. Според наблюдатели, евентуален задължителен вот би дал енергия на националистическите партии. На въпроса коя партия би спечелила най-много при повсеместно гласуване, Станишев отговори: „Не знам“.

По повод вчерашната пресконференция на ДПС, на която Лютви Местан се обяви за предсрочни избори, Станишев заяви, че е бил изненадан. Изявлението на лидера на ДПС засилвало разбирането на левия електорат, че БСП носи цялата отговорност за властта, но не управлява страната.

„Аз съм доверчив човек“, отговори лидерът на БСП на въпроса дали има още доверие между неговата партия и ДПС.

Leave a Comment