Трактори, които пердашат с 50 км/ч на изложбата в Пловдив

БиоАгра и животновъдството ще са акцентите на селскостопанското изложение
животни на изложба

Различни породи овце ще могат да се видят наживо

Над 400 фирми ще участват в тазгодишното издание на селскостопанската изложба Агра. Тя се открива днес от земеделския министър в оставка Мирослав Найденов в Международния панаир и ще продължи до събота, включително. Според организаторите, специализираната секция БиоАгра (за втора поредна година) и животновъдството ще са акцентите тази година. Очаква се броят на животновъдните стопанства да се увеличи заради повишените субсидии за отглеждане на крави, овце, кози и биволи, както и заради субсидиите от европейските фондове за изчезващи местни породи. Освен това Европейската комисия разреши да се отпуснат 20 млн. лева за подпомагане на свиневъдството и птицевъдството в България.

Асоциациите на биволовъдите, коневъдите, старозагорската порода овце, автохтонните породи кози имат свои щандове на Агра. Сдруженията на биологичните пчелари, на развъждащите аборигенни полоди овце от Западна България, на маришките овце ще информират любопитните. на Фермерите ще могат да се запознаят с продуктите на Агрия, Байер Бъргария, БАСФ, Агрокемикъл, Енза Заден и други мекакомпании, които предлагат препарати за растителна защита, семена и технологични схеми. Участие ще вземат и успешни български селекционерски фирми, научни институти, учебни заведения. Ще има изложители, които предлагат защитни мрежи за трайни насаждения и производители на полимерни покрития.

трактори

Тракторите – любимите превозни средства на фермерите, ще са в изобилие

Институтите по розата, тютюна, фуражните култури, царевицата и други ще покажат последните си разработки. Селскостопанската академия също ще има свой щанд. Нейни  представители ще се включат активно в деловата програма на изложбата, в която са предвидени няколко кръгли маси по различни теми.

Както всяка година земеделската техника ще бъде акцент сама за себе си. „Тайтан машинари“ ще направи българската премиера на трактора Magnum 370 CVX, който е с по-висока мощност и непрекъснато изменящо се предавателно число.  Моделът има 8.7-литров двигател Case IH FPT, с който се постига плавно ускорение от 0 до 40-50 км/ч. Освен всичките му достойнства, към него е добавена системата “Active Stop”, чрез която може да спре по склон без използване на спирачките. На щанда на Тайтън Машинъри фермерите ще имат възможност да видят и най-големия комбайн Axial Flow 9230 от новата серия 230 на CASE IH.

Производителите и дистрибуторите на земеделска техника и оборудване на животновъдни ферми са десетки и ще предложат гъвкави схеми за продажби. Сред машините „Произведено в България“ се откроява и многоредовият култиватор за слята повърхност “Maдара” MKSP160  на едноименния завод-производител. „Ник електроникс“ ще предлажи абсолютната екстра, американско производство – GPS оборудване за големите машини, което ще позволява командването им от разстояние чрез компютър и дори смартфон.

ПРОГРАМАТА

* Българската асоциация на силовите атлети ще участва в състезание, организирано от Тайтан машинари, на 6 март от 14 часа на поле 16 в панаира

* Международна конференция „Биологично производство, предприемачество и мениджмънт“ ще се проведе на 7 март в зала „България в Конгресния панаирен център от 10 до 13.30 часа. На нея ще има доклади за качеството и безопасността на храните, за промоционалните програми за биологични продукти и политики; биологично животновъдство; критични точки в практиката на биологичното пчеларство; опитът на Молдова в тази сфера и други.

* На 6 март от 9 до 17 часа в конферентната зала на палата 3 6 холандски компании ще чакат бъдещите си български партньори.

* Селскостопанската академия ще проведе няколко кръгли маси, първата от които ще започне на 6 март от 14 часа в конферентната зала на палата 2. Тя ще е на тема „Селскостопанската наука в помощ на българското животновъдство“.

От 16.30 до 18 часа на същия ден и същото място ще има още една специализирана кръгла маса за „Алтернативни житни култури, подходящи за конвенционално и биологично земеделие“. Лектори от различни институти ще представят качествата на ръжта, камута, тритикалето, лимеца и други.

* На 7 март от 14 до 17 часа Институтът по почвознание организира кръгла маса на тема „Опазване на земеделието и почвите“.

 

Leave a Comment