Най-силните мъже на България събират пари за колега на състезание в неделя

В неделя в дисциплината „Фермерска разходка“ участниците ще носят в ръце два куфара с по 150 кг и ще изминат 50 метра

 

Най-силните мъже на България ще се състезават в неделя, 22 юни, на Централния площад в Пловдив. Международният „Стронгмен“ турнир ще започне в 18 часа с 5-ма българи и четирима състезатели от Украйна, Унгария и Молдова. Сред българите, които ще подкрепяме, са вписаният в „Книгата на Гинес“ като най-силния човек на планетата Стоян Тодорчев, пловдивчанинът Бойко Лишковски, Велизар Митов и най-силният полицай Мариян Димитров. „Целта ни е да стимулираме младите хора да се занимават със спорт, да развиват характер и воля“, обясни днес на пресконференция в община Пловдив изпълнителният директор на Българската федерация по силови спортове „Стронгмен“ Владимир Ризов.

Най-силните мъже заедно със зам.-кмета на Пловдив Георги Тютюков

Най-силните мъже заедно със зам.-кмета на Пловдив Георги Тютюков

Втората важна цел на състезанието ще е да се съберат помощи за пловдивския спортист по таекуондо Асен Асенов, който от 2010 г. е в инвалидна количка след като като пешеходец е бил ударен от автомобил. Макар и с прекъсната връзка на гръбначния стълб, Асен не е загубил надежда, че отново ще проходи. С нестандартни методи лекари се опитват да провокират създаването на нови центрове в мозъка, които да възстановят част от двигателните му способности, обясни Огнян Кръстев, който е един от основните спонсори на състезанието. „Той е с много силен дух, не се отказва. Необходими са му между 20 и 25 хиляди лева, за да продължи лечението си в Словакия“, разкри Кръстев. На турнира ще има урни за събиране на дарения, а мисията за подпомагане на Асен Асенов ще продължи и при други състезания тази година.

Най-силният мъж на планетата Стоян Тодорчев

Най-силният мъж на планетата Стоян Тодорчев

Една от дисциплините в неделното състезание се нарича „Фермерска разходка“. При нея най-силните ще трябва да носят във всяка ръка по един куфар, в който ще има тежести от 150 килограма. Така, с общо 300 кг в ръце, те трябва да преминат 50 метра.

На въпрос на АгроПловдив дали един мъж може да се издържа с физическата си сила, състезателите отговориха, че у нас единственият стронгмен, който печели от спортната си форма е Стоян Тодорчев. Останалите спортисти имат различни професии и тренират в свободното си време.

 

Leave a Comment