Агра 2013: Пиленца видяха света за пръв път от аквариум в панаира, крави тръгнаха по килим

Вече 10 години никой у нас не гледа копринени буби – няма субсидии
Здравко Петков

Доц. Петков показа уникалните вече за България копринени пашкули

Изложбата Агра съвсем се задръсти от посетители през втория си ден. Пред някои щандове се извиха и опашки, но пред изложбената секция на „Крайбург“ в палата 3 хората са малко. Немската фирма е избрала да поглези кравите с постелки от каучук. “ Те помагат на животните да не се подхлъзнат, да не се разчекнат“, обясняват българските представители. Ако подът на фермата е циментов и мокър, копитата на кравите стават като кънки. А това уврежда и копитата, и ставите им. „Когато леглото на животното е от каучук, то дава 1.5 литра повече мляко на ден“, пише в рекламните брошури. За яслата на една крава са необходими 2 двадрата от „килимчето“. Цената на евтиния вариант, който е по-тънък е 38 евро за квадрат (152 лева за 2 квадрата). От „Крайбург“ казаха, че клиенти им стават фермерите, които се грижат както трябва да животните.  Вече има обзаведена с постелките кравеферми в село Леново, в Стара Загора и във Венец. Освен яслите, там са застлали и пътеките.

При щанда на Опитната станция по бубарство и земеделие – Враца, хората могат да видят как изглеждат пашкулите на копринените буби. Оказва се, че

гъсеници

Гъсениците, които създават коприната

там е единственото място в страната, където все още развъждат пеперудите, които са подарили на света коприната. „От 10 години никой не купува пашкулите“, поясни доц. Здравко Петков. Преди най-големият купувач на суровината за коприва е била пловдивската „Сирма“. („Сирма“ от години не съществува, нейните имоти и базата ѝ на „Брезовско шосе“ са разпродадени – бел.а.) „При договарянето с ЕК, преди България да стане член на ЕС, субсидиите за бубарите са пропуснати. Това също е причина за нулевия интерес към отглеждането на буби“, смята доц. Петков. Той посочи, че този пропуск е довел до края и производството на коприна у нас. Цената на 1 кутия бубено „семе“ (яйца), с 20 000 броя е 132 евро.

Институтът по животновъдство в Костинброд е докарал на Агра живи калифорнийски и

калифорнийски заек

Калифорнийският заек се оказа много търсен

шиле

Старозагорският институт доведе на екскурзия в Пловдив шилета от породите Ил дьо франс и Мотон шароле

новозенландски зайци. Специалистите наричат породата „бройлерна“, тоест животните са скорозрели, бързо увеличават теглото си и стават за продажба на кланици. „Съжалявам, съжалявам“, повтаряше на любопитните клиенти служителка на института. „Продадохме всички майки, дори и подрастващите женски. Едва успяхме да запазим тези тук, за да ги докараме на изложбата.“ Цената на един заек на възраст до 4 месеца е 30 лева, а на бременна зайкиня – 35.

От Земеделския институт в Стара Загора са настанили в кошари агнета и мисирки. А в аквариум щъкат и опознават тесния свят малки пиленца от яйценосната порода Джилинг. Пилетата са се излюпили в понеделник, а днес им третия ден от живота. Досега са видели сигурно хиляда лица и вече имат сериозна кариера на фотомодели. Почти всеки 10-ти посетител ги снима с джиесема си. Цената на едно е 1.30 лв., ако е „Джилинг“, а ако е кръстоска струва 0.75 лева, тоест колкото три яйца. От щанда обаче са категорични, че на място не правят продажби.

 

 

Leave a Comment