Димитър Греков: Само при 100% пропадане на житните ще има държавна помощ

Министърът не очаква спекулации с цената на пшеницата, българите ще ядат качествен хляб, обеща той

откриване на жътвата от Димитър ГрековНад 357 000 дка са засегнатите с житни култури площи, като близо 60 000 от тях са пропаднали изцяло, тоест те няма да дадат никаква продукция. Това обяви тази сутрин пред бТВ земеделският министър Димитър Греков.

Държавата разполага с ресурс да помогне финансово на земеделците

със съсипана реколта, добави той. Средства обаче ще се отпуснат само за тези площи, които са на 100% пропаднали и няма да дадат никаква реколта. Собствениците могат да бъдат възмездени с до 80% от направените разходи. „За целта те трябва да се обърнат за оглед към общините, ще се направи анализ и при 100% пропадналост ще бъдат обезщетени”, обеща Греков.

Пороите отнесоха около 20% от зърнена реколта. Това обаче не означава, че ще ядем хляб от фуражно зърно, тъй като България има достатъчно голям запас, а и добив, на качествена пшеница, успокои министърът. „Ще ядем хубав качествен хляб. (…)

Тези данни означават по-ниски добиви с повече разходи,

по-дълъг период на прибиране на реколтата, донякъде и по-лошо качество. Но това не значи непременно по-скъп хляб”, допълни Димитър Греков, като подчерта, че не очаква спекулации около цената на „насъщния”.

Греков засегна и темата с масовата незаконна сеч във Варненско – евентуална причина за потопа, залял Варна. По данни на министъра,

безразборното изсичане на дърветата в „Аспарухово“ достига 30%.

Но не сечта е причина за огромната приливна вълна, смята министърът.

„Около 3% е санитарната сеч, която не може да окаже такова влияние върху релефа. Иначе само за миналата година са задържани над 560 автомобила и над 1000 каруци. Процесът на незаконна сеч обаче върви надолу, намалява, тъй като се следи строго”, допълни земеделският министър.

Той вметна още, че няма опасност от преливане на язовири – към момента те били пълни на 70%.

Leave a Comment