След 10 г. пауза Беларус и България ще си споделят агро продукти и практики

Греков в МинскСлед 10 г. пауза, България и Беларус подновяват сътрудничеството си в сферата на земеделието. Това бе подкрепено от подписването на двустранен протокол между българския министър проф. Димитър Греков и министърът на селското стопанство на Беларус Леонид Заяц, съобщиха от МЗХ. В момента и до 29 юни проф. Греков е на официално посещение в бившата страна от СССР.

В Протокола се набелязват стъпките за създаване на работна група в областта на аграрния сектор, която ще развива сътрудничеството и ще си взаимодейства в направленията: селскостопански изследвания и образование; санитарни и фитосанитарни въпроси; селскостопанско производство и производството на семена; технологии за прибиране на реколтата; съвременни технологии за съхранение на селскостопанска продукция; хидромелиорации; животновъдство, включително производство на месо и мляко; рибно стопанство и стимулиране на маркетинга и търговията със селскостопанска продукция. Работната група ще участва и в реализацията на съвместни проекти в областта на селското стопанство.

В рамките на официалното посещение се проведоха и срещи с представители на Белоруската държавна селскостопанска академия, по време на които са обсъдени конкретни предложения за обмен на научни сътрудници. Министър Греков, проведе среща и с Александър Михневич, заместник-министър на външните работи на Република Беларус.

 

 

Leave a Comment