3 юли: Над 1800 жители на древното Чупрене преживяват бомбардировка

център на село ЧупренеНа 3 юли 1944 г. над 1800 жители на село Чупрене преживяват бомбардировка от Англо-американските въздушни сили, които се завръщат от Румъния. Първо бомбардировачите хвърлят няколко снаряда над Русе – жертви няма. Продължават на Запад и и се „разтоварват“ от бомби, които падат при селата Шалтиково и Чупрене. При село Люта пада „летяща крепост” и по случайност убива трима селяни.

Днес, 70 години по-късно, в село Чупрене живеят малко над 500 души.

Селото, което е и център на община Чупрене в област Видин, е на десетина километра от границата със

Биосферен резерват "Чупрене"

Биосферен резерват „Чупрене“

Сърбия.

Имало го е и в древността, тъй като най-ранните следи от живот по тези места са датирани от преди 10 хиляди години.При археологически находки са разкритите останки от стари поселища около селата в близост до с. Чупрене и местността „Лалкинград“.

Селото е заградено от юг, запад и север от склоновете на Западна Стара планина, а на изток е отворено към малко по размери поле, завършващо до високи земни възвишения, наречени глами. Гламите са природни възвишения, образували се преди хиляди години от скали, потъвали от единия им край и издигани от другия им край.

Най-популярна е кулата с часовник в центъра на селото.

Туристи разказват увлекателно за красотите и маршрутите около селото – римския път до Светиниколския проход и до връх Хайдушки камък, друг римския път до хижа Горски рай и до Острата чука, за резервата от дива свиня. За село Върбово, където живеят турлаци. За село Репляна, което по местоположение и изглед няма равно на себе си.

Те споделят, че днес селото е почти напълно циганизирано.

 

 

Leave a Comment