В „Напоителни системи“ пак се отвори дупка за милиони

Държавното дружество иска 20 млн. лв. за ремонти, заплати и задължения, финансовото министерство отказва
Протестът в Пловдив беше на 14 март т.г.

Протестът в Пловдив беше на 14 март т.г.

Непреструктурираното държавно дружество „Напоителни системи“ отново е във финансов колапс, алармираха синдикатите. Нужни са близо 20 милиона лева за „Напоителни системи“, като с парите ще се покрият натрупаните задължения от 2010 г. до 2014 г. Дружеството дължи на НАП 2,6 милиона лева и около 1,8 млн. лева за заплати.

Служителите на дружеството не са получили заплатите си за юни, а от майските възнаграждения в пет клона са платени 60%. В Хасково пък не са вземали заплати от април досега.

От „Напоителни системи“ са поискали допълнително средства от Министерство на финансите, но оттам са заявили, че в бюджета няма пари независимо, че съществува фонд за бедствия и аварии, който е 70 милиона лева и откъдето могат да се вземат нужните суми.

Държавната фирма настоява да получи милионите, за да бъдат почистени коритата на реките, да се ремонтират пробити язовирни диги и да се премахнат бентове, които се получават от паднали дървета и тонове строителни материали, изхвърлени в реките. Общините традиционно отказват да извършват тази дейност, защото нямат пари.

По думите на Светла Василева – синдикалист от КНСБ, ако се случи нещо заради неподдържаните съоръжения, „SMS-те на цяла Европа няма да ни стигнат, за да покрием щетите”.

В същото време остават и съмненията за източване на дружеството, защото всяко правителство дава по 20 млн. лв. на предприятието за поддръжка на хидросъоръженията. От КНСБ посочиха, че съвсем скоро предстои среща с президента, на която ще го запознаят с този проблем.

Според експертите от „Напоителни системи”, ако се даваха по 15-16 млн. лв., нямаше да се налага да се отделят милиони от парите за бедствия и аварии за покриване на колосални щети заради дъждовете.

През март тази година служители на дружеството протестираха в няколко градове, включително и в Пловдив. Те не бяха получавали заплати от ноември м.г. В края на март земеделското министерство получи разрешение от правителството да преведе 15 милиона към фирмата. С част от средствата бяха разплатени заплатите, други бяха изразходвани за спешни ремонтни дейности.

Leave a Comment