Водата уби възрастен мъж в Мизия, 600 души евакуирани

20 къщи са съборени от прелялата река Скът и проливните дъждове

Наводненията в Мизия, област Враца взеха първа жертва. Възрастен мъж е открит мъртъв в къщата си от неговия син, съобщи пред bTV гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Починалият е баща на полицай, който участва в спасителните действия в града. Той е отказал да бъде евакуиран и останал в къщата си до последно. Продължава претърсването на всички сгради в града в търсене на други жертви или пострадали, каза още Николов. Поне 10 човека са в неизвестност.

Снимка във Vbox7.com

Снимка във Vbox7.com

Тази нощ Мизия осъмна под вода заради проливните дъждове, които са над 90 литра на квадратен метър и излязлата от коритото си река Скът. През нощта нивото на водата е достигнало между три и пет метра. В момента то е между един и три метра, като по думи на пожарникари е започнало да спада по-бързо, съобщава bTV. Вчера беше празникът на града и в него е имало много гости.

По повод информациите, че има преливащи язовири или скъсани стени, министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов и министърът на земеделието Димитър Греков обявиха, че всички съоръжения са в изправност и няма опасност за тях. Двамата поясняват, че използването на преливниците е рутинно и не може да създаде никакви рискове за населението.

Пред „Нова телевизия“ министърът на отбраната Ангел Найденов обяви, че е изпратена специализирана техника, която да окаже помощ на пострадалите. Пренасочен е спасителен модул с 40 души и лодки от Белене, изпратен е и модул от Плевен с отводнителни помпи и техника за изтегляне на закъсали автомобили. Има и допълнителни хеликоптери, които са в готовност да се включат при необходимост.

Вече са евакуирани над 600 души, съобщи БНТ. По данни на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров има над 20 съборени къщи.

Междувременно БНТ посочи, че не се е задействала системата за ранно предупреждение, към която е интегрирана и националната телевизия. Когато има предупреждение, то трябва да изпрати кодове към телевизията, които съдържат указания, които трябва да се разпространят сред медиите. Това не се е случило и медиите са използвали само официалните съобщения на властите, за да предупреждават хората, посочват от БНТ.

Пред БНР председателят на Народното събрание Михаил Миков предложи да се помисли за законодателни промени, които да насърчат хората да застраховат имуществото си срещу бедствия. В гр. Мизия масово пострадалите казват, че нямат застраховки на домовете си.

Leave a Comment