Авторът на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ – на 49

Илия Троянов, който ни подари филмирания роман „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ става на 49 години днес.

Илия ТрояновТой е роден в София, но още когато е на 6 години родителите му емигрират – през Югославия в Италия, а оттам в Западна Германия. Веднага следва още едно голямо пътуване – от 1972 г. семейството му заминава за Кения, където бащата работи като инженер. Като тийнейджър Троянов прекарва известно време в Париж, а на 19 г. записва право и етнология в Мюнхенския университет. Прекъсва образованието си, за да основе издателството „Кирил унд Метод Ферлаг“, а през 1992 година – „Марино Ферлаг“. Издателствата печатат предимно африкански автори.

През 1996 г. писателят издава дебютния си и в значителна степен автобиографичен роман „Светът е голям и спасение дебне навсякъде”. Това е историята на едно момче в Германия – Алекс, което е забравило българските си корени. След смъртта на родителите му, неговият дядо го открива и заедно се връщат в България върху велосипед тандем. По пътя дядото го научава да играе табла. По време на цветното, весело завръщане Алекс не само си възвръща паметта, но и желанието за живот. Книгата е филмирана през 2008 година от режисьора Стефан Командарев, по сценарий на Стефан Командарев и Юри ДачевФилмът печели над 20 наши и международни награди.

През 1998 г. Илия Троянов заминава за Бомбай, където прави проучвания за втория си роман и остава в Индия за шест години. В следващите си книги Троянов пише за България, Индия и за поклонническото си пътуване до Мека. През 2006 г. излиза романът му „Събирачът на светове”, който получава наградата на Лайпцигския панаир на книгата. Същият роман се превръща в международен бестселър. От 2007 г. Троянов живее във Виена.

Той е награден с многобройни литературни награди: Марбургер награда 1996 год., Адалберт фон Камизо награда 2000 год., Берлинска литературна награда на фондация “Пруска морска търговия” 2007 год., награда на Лайпцигския панаир на книгата 2006 год., Илия Троянов е избран за писател на град Майнц 2007 год.

Той е автор и на документалния филм за лагерите по комунистическо време в България: „Напред, но нека никога да не забравяме. Балада за български герои“.

През 2011 г. издава романа Ледовете се топят“ (2011), а тази година бе преведена на български общата творба на Илия Троянов и Кристиан Мурбек „Там, където е погребан Орфей“.

 

Leave a Comment