Предложение за бюджет 2015: Осигуровките да се увеличат с 1%

shiva4kiКонсултативният съвет за пенсионната реформа обсъжда варианта осигуровките за пенсия и безработица да се вдигнат с по един процент.

Какво означава това като тежест за работници и работодатели? При заплата от 1000 лева преди удръжки, работодателят ще трябва да плаща с 12, а работникът – с 8 лева повече за осигуровки, изчисли бТВ. Проектът предвижда още осигуровките да продължат да растат и след 5 години отново да се увеличат с процент.

Осигурителната тежест се поделя между работодателя и работника в съотношение 60 към 40. Така по-голямата част от задълженията към хазната всъщност са сметка на работодателя. Според работници вдигането на осигуровките ще им намали доходите, тъй като едва ли работодателите ще увеличат заплатите.

Препоръката за вдигане на осигуровките идва и от Световната банка. Разчетите на НОИ показват, че, за да изелезе системата на нула, осигурвките трябва да скочат с повече от 7 процента. Дори по-малкото увеличение обаче се посреща скептично.

Едно от другите предложения, които подлежат на обсъждане, е увеличаване на максималния осигурителен доход от 2400 до 3400 лв.

Последната дума за предложенията ще има следващият парламент, който ще трябва да приеме бюджета на страната за 2015 г.

Leave a Comment