От 13 декември етикетите за храни ще са с по-едър шрифт

Марина Браклова на семинара в Правец

Марина Браклова на кръглата маса в Правец

Нови правила в етикетирането влизат в сила на 13 декември т.г.  Производителите и вносителите на храни ще са задължени да обявяват страната на произход, да информират за вещества, причиняващи алергии. Вече ще има изискване за минимален размер на шрифта, който да гарантира четливост и задължителна информация при продажба на храни от разстояние. Обявяването на хранителната стойност на продукта ще стане задължително по-късно – от края на 2016 г.

„Новите изисквания към етикетирането на месо и месни продукти са важна крачка напред към здравето на потребителите и гарантиране на правото им на информиран избор на безопасни храни“, коментира заместник-министърът на земеделието и храните Марина Бракалова при откриването на кръгла маса на тема „Новите изисквания за етикетиране на месо и месни продукти – предизвикателство за бизнеса и потребителите“, която се провежда в Правец.

„Свидетели сме от доста време, че има значителни различия в законодателството на отделните държави-членки при етикетирането на храните, които са сериозна пречка за свободното движение на стоки“, подчерта зам.-министър Бракалова. Тя допълни, че новите правила ще се прилагат за всички храни, предназначени за крайни потребители, включително и за храните, доставяни от заведения, и храни, предназначени за снабдяване на заведения. „С по-добрата информираност ще намалим възможностите потребителите да бъдат заблуждавани. Те ще правят своя избор много по-лесно, защото етикетирането ще бъде ясно, разбираемо и четливо“, обясни Бракалова.

 

 

Leave a Comment