Лютви Местан: Ако новата власт се подкрепя от националисти, няма да ѝ дадем 100 дни толеранс

ДПС е издигнала роми водачи на листи, очаква 500 000 гласа на изборите

ДПС няма да участва в новото управление на страната след изборите, ако то се подкрепя от националисти. Лютви МестанДвижението не би дало дори и 100 дни толеранс на подобна власт. Това заяви днес по Нова телевизия лидерът на ДПС Лютви Местан.

Предизборната кампания е тиха, но ако е спазарена, ние не участваме в този пазарлък, защото в нейния ход не съм говорил с нито един от политическите лидери, каза още лидерът на ДПС Лютви Местан.

Ако Движението за права и свободи бъде изолирано от управлението на страната, то тогава няма как да се създаде стабилно, ценностно мнозинство. посочи председателят. Според оптимистичните му сметки гласовете за ДПС на предстоящите избори могат да се увеличат с 25% и да стигнат 500 000 заради отговорната политика на партията. Освен това ДПС, според Местан, е единствената партия, която е включила роми като водачи на листи.

„Ако сега, в навечерието на Курбан байрам, пристигат повече хора, аз питам: „Кой е казал, че те са наши гласове“, попита лидерът на ДПС. Той призова всички партии да дойдат и да агитират в районите на ДПС. „Ако не сте намерили своите послания, не ме обвинявайте мен или ДПС, за собствената си непригодност“, обобщи Местан.

Срещата му с премиера на Турция Реджеп Ердоган не е мистериозна, а представлява класически пример за политическа дипломация. Местан каза, че са обсъждани геополитически въпроси, като ролята на НАТО, проблемите на българите в Турция и подобряване на политическите отношения. „Въобще не е ставало дума за пазарлък за изборите“, каза Местан в отговор на въпрос.

Попитан къде е Делян Пеевски, лидерът на ДПС отговори: „Нейде из Родопите, Пазарджик, където води две листи. Щяхте да го видите в действие, но няма да минем през Пазарджик“.

Раждането на законопроекта за КТБ, който бившите депутати от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски готвят, бил отговор на упреците от експерти, че няма ясни отговори от политическите сили по казуса КТБ. Той смята, че е добре специалисти от чужбина да проведат финансово разследване на банката. „Отговорът на въпроса кой се бои от истината за КТБ ще видите в законопроекта за КТБ, който ще внесем още в първия ден на новото 43-то Народно събрание“, каза Местан.

Leave a Comment