15% от класовете на ориза празни заради студа

Най-големият оризопроизводител в страната Георги Видолов отчита добиви от 550 кг/дка при 700 през 2013 г.

жътва на оризПо-слаби ще са добивите от ориз тази година. Това съобщи със съжаление най-големият оризопроизводител в страната Георги Видолов, който има и оризарна в Съединение. До момента Видолов е прибрал зърното от 3000 дка при общо 20 000, които е засял. Средният измерен от него добив е 550 кг от декар. За сравнение: миналата година реколтата е била 700 кг/дка.

„Установих, че 15% от класовете са празни, което е доста необичайно. Нормално е този процент да е 2-3“, посочи Георги Видолов. Според него аномалията се дължи на хладното време през цялата година. Като цяло той очаква добивите да са с около 20% по-ниски спрямо 2013-а.

За недобрите резултати, поне в началото на жътвата, помогнаха и от „Напоителни системи“. Държавното дружество забави подписването на договорите с оризопроизводителите, поради съмнение, че водата в язовирите няма да е достатъчна за площите, които поискаха да засеят в областта. След това започнаха проливни дъждове, които затрудниха достъпа на машините в полетата. Така се стигна до парадокса сеитбата на ориза да продължи до началото на юни. Известно е, че от сеитбата до узряването на житното растение са необходими от 120 до 145 дни според сорта.

По данни на областната земеделска дирекция в Пловдив засетите с ориз площи са 66 700 дка. Миналата седмица бе стартът на жътвата на ориз, а обявените пред агростатистиката начални добиви са 607 кг/дка.

саОризът е топлолюбива култураот засятите площи Прибирането на ориз стартира миналата седмица в Пловдивска област,

Leave a Comment