Изкупвачи на тютюн обещават в Пиринско до 7 лв./кг

тютюнИзкупвачи на тютюн обхождат селата в Пиринския край, за да огледат реколтата. Заради доброто качество те са уверили производителите, че средната цена на продукцията ще е между 6.50 и 7.00 лева за килограм. Това е с един лев по-високо спрямо миналата година, пише „Стандарт“.

Според кмета на село Долно Осеново Бисер Сегменов оценителите са се убедили, че реколтата е отлична и са обещали не само да я изкупят, но и цената ѝ да е с 20% по-висока от предишната стока, чието изкупуване се проточи до март т.г. Четири фирми са проявили желание да приберат тютюна. Те вече са раздали чулове и кашони, в които да се връзват низите. Ще изкупуват само договорирани количества.

Ако купувачите не направят картел, производителите ще сравнят офертите и ще изберат тази с най-висока цена. Дори и да имат договор с определено дружество, ако друго предложи повече пари, хората ще дадат продукцията си на него.

„Фирмите – изкупвачи не ни помагат с никакви консумативи и средства. Просто се подписва един лист. А разходите ни са много – за оран, за поливане, за найлони, за торове, за скелета, за семена, за канапи, за пирони“, обясняват жители на Долно Осеново.

 

Leave a Comment