Равнис с България направи за земеделието ЕС

Снежана Благоева е новият зам.-министър

След пресконференцията Боянова предаде поста на зам.-министър на Благоева

Министър Иван Станков отчете резултатите от преговорите за периода 2014-2020 г.

Преговорите за Общата селскостопанска политика през 2014-2020 г. приключиха успешно, доволен обобщи след завръщането си от Брюксел служебният министър на земеделието и храните Иван Станков. Повече от 80 процента от предложенията ни са били приети. Предстои утвърждаването им от Парламента, Съвета и Комисията в следващите месеци.

Отпада ограничението България да въвежда права за плащане. Директното подпомагане на земеделските производители ще става както досега – на единица площ. „С прилагането на схема без права на плащане отпадна проблемът с референтната 2011 година и по този начин гарантираме подпомагането на всички новостартиращи земеделски производители”, поясни министърът.

Иван Станков е изключително доволен, че  България ще може да разпределя над 10% от средствата като „обвързана подкрепа“ в помощ на сектори като животновъдство, овощарство и зеленчукопроизводство.

Постигнат е компромис и в  нашето настояване за намаляване на задължителните екоплощи във фермите от 7 на 3 процента. „Зелените” изисквания паднаха до 5%. Освен това страната ни ще може да прилага опростена схема за подкрепа на малки ферми, при която те ще бъдат изключени от въпросния праг за 5-те процента екоплощи, посочи още министър Станков.

Значителен е успехът на страната ни в преговорите за гъвкавостта между двата стълба на Общата селскостопанска политика. Първоначалното предложение за прехвърляне на средства от втория към първия стълб беше в размер на 5%, докато ние сме защитила този процент да е до 5 пъти по-висок – 25 на сто.

България ще може да подпомага чрез Национални програми  лозаро–винарския сектор и пчеларството, посочи друг успех на българските преговори проф. Иван Станков.

Относно Програмата за развитие на селските райони министърът заяви, че е постигнат напредък в продължителността на периода за поемане на агроекологичните ангажименти. В определени случаи държавите членки могат да определят и по-кратък период от 5 години, когато това е добре обосновано.

ТРАНСФЕРЪТ С. БОЯНОВА- С. БЛАГОЕВА

Снежана Благоева е новият заместник-министър на земеделието и храните. Тя поема отговорностите на Светлана Боянова, съобщиха от министерския пресцентър. Досега Благоева оглавяваше дирекцията в МЗХ, отговорна за директните плащания и преговорите по новата ОСП. В ресора й като заместник-министър са още Програмата за развитие на селските райони, областните дирекции „Земеделие” и политиките по управление на поземлените отношения.

„В средата на 2010 г. заварих Програмата за развитие на селските райони на 21% договорени и едва 8% платени, а я оставям на 73% договорени и 46% платени. Успяхме да решим най-големия проблем в усвояването – ос 2, където тази година за първи път имаме свръхинтерес и оттам няма да има риск от отчисление. Така че летвата е вдигната високо”. Това каза, когато предаваше поста досегашният заместник Светлана Боянова. Тя връчи и папка резултатите на приемничката си. Благоева отговори: „Аз от своя страна ще продължа да държа на постигнатото ниво, за да приключим успешно преговорите по новата ОСП.“

Снежана Благоева е магистър по аграрна икономика и по право. Кариерата си в МЗХ започва преди 10 години като главен юрисконсулт в дирекция „Европейска интеграция и международни отношения”. Била е началник-отдел „Директни плащания”, а от 2010 г. е директор на дирекция „Директни плащания и пазарна подкрепа”. Хоноруван преподавател по Обща селскостопанска политика в Нов Български Университет.

 

Leave a Comment