Любен Кумчев: От сто квадрата асма с киви бера един тон плодове

Реколтата трябва да се обере преди температурите да паднат до минус 2 градуса. Ако растението се е зашумило, направете резитба сега, за да не го събори снега
Любен Кумчев

Любен Кумчев

„Миналата есен набрах един тон киви от сто квадрата асма в двора. Тази година реколтата беше по-слаба – 400 килограма“, разказва производителят на разсад от киви Любен Кумчев. Той участва в изложбата „Цветна есен“ в Международен панаир Пловдив и предлага не само киви, но и годжи бери.

Кумчев обяснява по-ниския добив с изобилието през 2013 г. Растенията се изтощиха и затова заложиха по-малко плодни пъпки. Нали знаете, че реколтата за следващата година се формира от предишната, защото тогава растенията образуват плодните пъпки, обяснява той.

И продължава: Ако човек засади две растения с женски цветове и едно с мъжки, само от тях ще бере ежегодно по 100 килограма плодове. Винаги съветвам хората да отглеждат кивито като асма. И съм предпазлив, когато ме питат дали може да засадят повече декари с него. Може, как да не може! Но пазарът е проблемен.

Тази година беше много добра за кивито. То не боледува, нито се напада от неприятели. Тези, които го отглеждат отскоро трябва да знаят, че не бива много да се бавят с беритбата. Проблемът не е в това, че може да паднат слани – те не пречат. Лошото е, ако температурите се снижат до минус 2 градуса или станат още по-ниски. Установено е, че ако плодът остане на корен при минус 2 градуса, той променя вкуса си, влошава се. Ако си обрал навреме реколтата, тя може да се съхранява цяла година. Ако сега обереш плодовете, ще са готови за консумация след 20 дни.

Добре е хората, които имат силно развити растения, да направят предзимна резитба. Целта е ако падне дебел сняг да не събори асмата. Резитбата се прави за прореждане на клоните, така че да не образуват кошница, която да задържа снега.

Ако кивито е младо – на една, две или три години, е добре стъблото му да се увие с вълнена материя преди настъпване на студовете. Най-долните две-три пъпки, които са в основата, трябва да се загърлят с пръст, за да прекарат зимата на топло. Стане ли по-възрастно, кивито вече може да се пази само и не е нужно специално внимание преди студовете.

Прочети още: Грешки и поуки при отглеждане на киви

Как да отгледате киви и да берете до 100 кг от дърво

 

2 Comments

  1. Ваня каза:

    Може ли координати на господин Кумчев

  2. Димитрина Цветкова каза:

    Здравейте, може ли да ми дадете някакви координати за проф.Л. Кумчев. Бих искала да консултация с проф. Кумчев относно едни кивита които са на почти 6-7 години, но само листна маса дават и никакъв плод. Каква може да е причината? А и бих искала да си закупя разсад киви. Молп, ви за контакт с проф. Кумчев! Благодаря!
    Димитрина Цветкова

Leave a Comment