Младите фермери трябва да покажат, че са образовани, за да получат допълнителни субсидии

разпознаване на фуражи, състезаниеПроектът на Наредбата за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания поставя специални изисквания към младите фермери. За да получат 25% надбавка върху директните плащания, каквито им се полагат по тяхната схема, те трябва да покажат, че са аграрно образовани към момента на подаване на заявленията. За целта е необходимо да притежават едно от следните свидетелства: документ за  завършено средно образование в областта на селското стопанство или ветеринарната медицина или завършено средно икономическо образование със земеделска насоченост, или завършено висше образование в областта на селското стопанство или ветеринарната медицина, или завършено висше икономическо образование със земеделска насоченост, или удостоверение за завършен курс от минимум 150 часа или свидетелство за професионална квалификация в областта на селското стопанство.

Предвидени са варианти за плащане към млад фермер на възраст до 40 години и в случаите, когато те участват в колективна форма на управление на стопанство:

„Физически лица млади земеделски стопани  упражняват ефективен и дългосрочен контрол по смисъла върху юридическо лице по отношение на решенията, свързани с управлението, ползите и финансовите рискове ако през първата година, в която юридическото лице подава заявление за плащане по схемата са управители или председател и/или са повече от половината от членовете на управителния орган на дружеството или кооперацията и притежават повече от половината от гласовете в общото събрание на дружеството или кооперацията; или са повече от половината от неограничено отговорните съдружници, които управляват дружеството; или притежават капитала на еднолично търговско дружество“, пише в чл. 15, ал. 2 и ал. 3.

Според ал. 3 юридическото лице по ал.2 получава плащане за млади земеделски производители, ако поне едно от физическите лица по смисъла на чл.50, §2 от Регламент 1307/2013, упражняващи ефективен и дългосрочен контрол върху неговите решения, отговаря на изискванията на ал.1.

Leave a Comment