Кой не помни Рос от „Приятели“ – Дейвид Шуимър?

Дейвид ШуимърДейвид Шуимър, който изигра палеонтолога Рос от любимия сериал „Приятели“, днес става на 48. Феновете на сладката комедия просто не могат да го забравят! „Приятели“ бе звездният шанс на актьора и самият факт, че му е даден, говори, че Дейвид е роден под щастлива звезда.

Дейвид Лорънс Шуимър се пръква в Куинс, Ню Йорк, на 2 ноември 1966 г.  в семейството на адвоката Артър Шуимър и Арлийн Колман. Семейството му се премества в Лос Анджелис, когато той е на 2 годинки. Шуимър тръгва по пътя на актьорското майсторство в гимназия „Бевърли Хилс“, където участва в училищни пиеси. Преподавателят му го насърчава да посети лятната програма за обучение на актьори в Северозападния университет в Чикаго. По-късно той се записва в Северозападния университет и получава бакалавърска степен по театър и реч през 1988 г.

След дипломирането си, Шуимър формира театралната компания „Lookingglass“ в Чикаго и се опитва да преживее като актьор. Той поддържа мечтата жива с периодични роли в телевизионни предавания и в малки филми. През този период е нает да играе заедно с Хенри Уинклър в нов сериал, наречен „Монти“. Въпреки че изглежда това да е големият пробив на актьора, шоуто е отменено само след няколко епизода и Шуимър се зарича, че това ще бъде последният му комедиен сериал.

Преди „Приятели“ (1994), Шуимър се състезава срещу гимназиалния си приятел Джонатан Силвърман и актьора Джон Крайър за роля в пилотния епизод на ТВ сериала „Couples” (1994). Силвърман печели ролята, но ABC не закупува проекта. По-късно продуцентите променят шоуто да е за необвързани, а не за двойки, и го продават на NBC като „Приятели“ (1994 г.).

След като решава да се опита отново в друга комедия, Шуимър отбеляза своя пробив през 1994 г. с ролята на Рос Гелър в новия сериал „Приятели“. Шуимър е първият актьор избран за шоуто и той веднага се превъплъщава в палеонтолога многознайко Рос. Номиниран е за награда Еми през първия сезон на шоуто, като следват още отличия както за Шуимър, така и за останалите актьорите. Огромен хит, шоуто превръща целия актьорски състав в звезди за една нощ.

За Шуимър, новопридобитата слава води до повече възможности на големия екран. „The Pallbearer“ (1996) е първият филм с главна роля за Шуимър, а веднага след това той се смима в „Breast Men“ (1997), „Kissing a Fool“ (1998) и „Six Days Seven Nights“ (1998), макар че тези филми не постигат голям бокс-офис.

След края на „Приятели“ през 2004 г., Шуимър озвучава героя на Мелман жирафа в анимационния хит „Мадагаскар“ (2005) и неговите продължения, както и режисира комедията „Run, Fatboy, Run“ (2007).

Шуимър направи своя дебют на сцената в Лондон през 2005 г. с главната роля в „Some Girls“, като година по-късно актьорът се качи и на Бродуей в „The Caine Mutiny Court-Martial“.

През юни 2010 г.  Дейвид се ожени за фотографа Зоуи Buckman. Те приветстваха дъщеря, която кръстиха Клио през май 2011 г.

Leave a Comment