Студенти и аграрни компании се срещнаха. Харесаха ли се?

Повечето младежи нямат ясна ориентация какво искат да работят, единодушни са от фирмите работодатели

Три компании, които обслужват земеделието, се срещнаха днес със студенти от Аграрния университет (АУ) на своеобразния пазар на интелект – Кариерния форум. Домакин е АУ в Пловдив. Освен фирми, свързани с аграрния сектор, още няколко дружества бяха готови да отговарят на въпроси на възпитаници от други ВУЗ какво предлагат като работа и какво изискват в замяна, за да може двете страни да си стиснат ръцете. Стотици студенти от Аграрния университет се отправиха към аулата и за повечето от тях това бяха първите стъпки към професионалната реализация.

Върбан Върбанов (първият отляво) и Ясен Русев от БАСФ посрещат студенти

Върбан Върбанов (първият отляво) и Ясен Русев от БАСФ посрещат студенти

„Дотук ни посетиха около 20 студента. От тях десетина се оказаха напълно неориентирани. Другите 10 проявиха

истински интерес към работата в БАСФ.

Но от тях ми допаднаха едва двама“, разказа регионалният мениджър за Южна България Върбан Върбанов. На въпроса на АгроПловдив какви качества търси в студентите БАСФ, Върбанов поясни: „Искаме най-напред студентът да може да представи себе си. Да покаже силните си страни, да зададе правилните въпроси, да ни убеди, че има представа както за себе си, така и за това, което иска да работи. Да видим някаква целенасоченост и в същото време прозрачност. Ние в БАСФ изключително ценим честните и откритите хора“, обясни Върбанов.

Регионалният мениджър уточни, че в момента представеният у нас световен химически гигант няма свободни позиции, но ако попадне на будни студенти, с готовност ще инвестира в тях. Най-малкото, ще запише имената и контактите им в базата данни, за да може да ги покани, когато се появи възможност за работа.

Върбанов обаче изглежда донякъде разочарован. Не може да си обясни защо младежите учат без да гонят цели за професионална реализация. Повечето от тях не са се замисляли какво искат и могат да работят, накъде ще продължат, когато получат дипломите си. Името на компанията „БАСФ“ приковава вниманието им, но като цяло студентите не са готови с решенията си какво следва след успешното полагане на държавния изпит.

Силвия Янкова, регионален мениджър за Южна България на „Тимак Агро“ е с подобни впечатления. „Имаме свободни позиции за търговски представители. Търсим млади хора. Но, наблюдавам, че

студентите нямат ясна посока,

не знаят какво искат. Иначе, да, интересуват се каква е работата на търговския представител и ние им обясняваме: да поддържа постоянен контакт със земеделските производители. Да ги консултира. Да е на полето.“

Дан Карчумар (вляво) обяснява, че стипендиите няма да са обвързани с работа във фирмата

Дан Карчумар (вляво) обяснява, че стипендиите няма да са обвързани с работа във фирмата

От „Еуралис“ предлагат две стипендии за студенти от Аграрния университет. Румънецът Дан Карчумар, шеф на „Човешки ресурси“ за Югоизточна Европа, уточнява, че за стипендиите могат да кандидатстват четвъртокурсници. Първо обаче трябва да попълнят тест, който е с елементарни въпроси от рода на: „Какво ви е известно за Синя китка?“ После, да изпратят по електронна поща CV и мотивационно писмо. Най-вече според мотивационното писмо фирмата ще редуцира броя на кандидат-стипендиантите до 10, след което ще избере двама на база лични впечатления от живи интервюта. В състезанието могат да се включат студенти, които не са късани на изпити и не са прекъсвали следването си.

Стипендията е достатъчно голяма,

за да позволи на студента да учи без да се налага да работи. Предостатъчна е за издръжка“, добави Карчумар, като отказа са съобщи точния ѝ паричен размер. Любопитно е, че „Еуралис“ ще предостави финансова помощ на двамата студенти без да ги обвързва с работа във фирмата след завършване на образованието. „Ако иска и ако имаме свободни места, могат да започнат при нас“, поясни шефът на „Човешки ресурси“.

Какво мислят студентите

АгроПловдив зададе на трима студенти от Аграрния университет въпроса: Какво искате да работите след като се дипломирате?

Стефан Стефанов

Стефан Стефанов

Ето и отговорите:

Стефан Стефанов, студент в „Полевъдство“, трети курс:

Ще работя като агроном или като търговски представител на фирма от земеделието. От Североизточна България съм и ще си търся работа около родния ми край. Повече ми харесва перспективата да бъда агроном към някое голямо зърнено-житно стопанство. Защо ли? Те са най-успешните в страната!

Георги Стоилов, студент в „Екология“, четвърти курс:

Георги Стоилов (вляво) и Христо Паланов

Георги Стоилов (вляво) и Христо Паланов

Нямам представа какво ще работя, когато завърша. Не, не съм мислил, но най-вероятно няма да е по специалността, за която уча. Ще замина в чужбина. Може и като строител да работя там, не знам. Но със сигурност ще замина в чужбина.

Христо Паланов, студент в „Екология“, четвърти курс:

Мога да повторя същото като Георги. Когато завърша, ще си търся работа в чужбина. Не мисля, че мога да остана тук и да развия собствена биоферма, например. Няма как да го направя, защото нямам пари. У нас не мога да спечеля толкова, че със собствен капитал да развия собствено земеделие. Ето защо ще замина зад граница. Ще се трудя, ще събера пари и ще се върна.

 

 

Leave a Comment