Нов дълг от 4.5 млрд. лв. и по-малко пари към институции като ДФЗ в проекта за бюджет 2014

До края на 2014 г. заемите на държавата ще станат 22.5 млрд. лв.

Министерски съвет, заседаниеПравителството на Бойко Борисов изработи свой проект за актуализацията на националния бюджет за 2014 г., въпреки, че служебния кабинет бе предложил вариант в последните дни от управлението си. Днес проектът бе одобрен от Министерския съвет.

В него е предвидено сумата на необходимия допълнителен ресурс за финансиране на недостиг в бюджетните системи с най-големи проблеми, включително Министерството на земеделието и храните и ДФ Земеделие“, да бъде намален с 50,8 млн. лева. От друга страна кабинетът отчита, че ефектът от икономиите в инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ е в общ размер на около 118,8 млн. лева. С това нетното увеличение на разходите по държавния бюджет ще станат 278,9 млн. лв. (0,3% от прогнозния БВП). Тоест, това е сумата, която ще бъде разпределена към институциите с най-големи дефицити, в които на първо място е МВР. В предишния проект на кабинета Близнашки бе предвидено към бюджета на МЗХ да се добавят 16.4 млн. лв., а към този на ДФ „Земеделие“ – 92.1 млн. В проекта на кабинета Борисов финансирането за фонд „Земеделие“ е намалено на 70 млн. лв., според в. „Сега“. (В електронните страници на Министерството на финансите и на Министерския съвет проектът за актуализация все още не е публикуван – б.р.)

В прессъобщението от МС се съобщава, че в институциите, където е възможно, ще се направят бързи реформи, така че да се реализират икономии. Как обаче ще бъдат намалени заложените плащания на фонд „Земеделие“, все още не е ясно. В предишния проект бе посочено, че финансовата помощ от 92.1 млн. лв. към ДФЗ ще бъде разпределена по следния начин: национални доплащания за животни  – 60 млн. лв., изплащане на ДДС за общините по Програмата за развитие на селските райони и други програми – 22,1 млн. лв., държавни помощи за болестта „син език” и за минимална помощ за производителите на плодове и зеленчуци – 10 млн. лв.

Според изявления на здравния министър Петър Москов след заседанието на правителството Министерството на здравеопазването ще получи допълнителни 43,6 млн. лв., а на НЗОК – 100 млн. лв.

Новият проект за актуализация на националния бюджет предвижда допълнително дългово финансиране в размер до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината. То включва и предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и ликвидна подкрепа за банки в размер до 2,9 млрд. лева. Така държавният дълг към края на годината ще стане 22,5 млрд. лв. (28,4% от прогнозния БВП). Предвиденият дефицит за 2014 г. след актуализацията ще бъда 3,7 процента от прогнозния БВП.

 

 

 

Leave a Comment