Река Марица скъса дига при Пазарджик

Река Марица скъса дига при Пазарджик, съобщи бТВ. Само на 30 метра настрани от мястото са помпените река Марицастанции, които захранват с питейна вода не само Пазарджик, но и селата Мокрище, Главиница, Капитан Димитриево и Радилово.

Днес метеоролозите предупредиха, че заради валежите се очаква повишаване на равнището на речните води.

Пет декара земя са се превърнали в речно дъно на Марица само за два месеца. Изяденият бряг край е Пазарджик, а ежедневно в реката пропада по метър земя. Ако брегът продължи да поддава със същите темпове, най-страшната прогноза на специалистите е, че след месец водата ще достигне до сондажните кладенци и те ще паднат в реката.

От ВиК казват, че проблемът се появил, тъй като на това място в Марица се влива река Тополница. Залповото изпускане на язовира преди месец докарало буйните води. От областната управа са поискали 240 000 лева от комисията по бедствия и аварии за нова дига. Докато се получат парите, започва спешно изместване на коритото на реката. В понеделник областният управител има готовност да обяви бедствено положение.

В началото на седмицата от Басейнова дирекция – Пловдив съобщиха, че водите на река Марица при Пазарджик са замърсени с мед, манган и желязо. Експерти взеха трета проба разширена програма за мониторинг, която включва 10 пункта за анализ на повърхностни води (вкл. пунктовете по реките Тополница и Елишка, за да се провери източникът на замърсяване. Бяха взети проби и от кладенците за питейно водоснабдяване на село Цар Асен, за проследяване евентуална миграция на замърсяването в подземни води.

Leave a Comment