Путин окуражи руските фермери да използват шанса от ембаргото

Ако не бяхме сигурни, че селското ни стопанство може да се справи с тази задача, нямаше да предприемем тези ответни мерки, каза руският президент

Владимир ПутинПрезидентът на Русия Владимир Путин изрази увереността си, че фермерите в страната могат да произведат достатъчно селскостопанска продукция, която да замести попадащите под ембарго стоки. Това информира ИТАР-ТАСС.

„Ако не бяхме сигурни, че селското ни стопанство може да се справи с тази задача, нямаше да предприемем тези ответни мерки”, заяви той по време на форум. Руският президент добави, че налагането на тези мерки е било не само морално, но и юридическо право и че според него в последните години селското стопанство в страната е показало, че се развива с добри темпове.

Путин призова за справяне с пропуските по отношение на въведените от Москва санкции и даде за пример проблема за вноса на говеда в Русия. Според него руското животновъдство трябва да се обърне към модерните технологии например по отношение на осеменяването, за да се намали зависимостта на страната от импорта на говеда.

Путин потвърди че държавата няма намерение да се отказва от субсидиране на селското стопанство. „Казвате, че ако нямаше субсидии, щяхме да сме на дъното. А аз ви казвам, че ако в Западна Европа фермерите не получаваха подпомагане, те щяха да се намират там”, заяви той.

Що се отнася до това, че субсидиите в Европа били по-високи от тези в Русия, Путин коментира, че сега руският пазар е освободен за местните производители, и те трябва да работят по-бързо и ефективно, за да го заемат окончателно. Той подчерта още веднъж, че наложените от Европа наказателни санкции са помогнали на страната да се откаже от някои от задълженията си, произтичащи от членството и в Световната търговска организация, имайки пред вид екстремната ситуация в която е попаднала.

Leave a Comment