Тед Търнър е вторият най-голям собственик на земеделска земя в САЩ

Милиардерът влиза в бизнеса на 24 години след самоубийството на баща си

Големият Тед Търнър днес става на 76 години. Американецът е известен у нас най-вече с две неща – като създател на телевизията CNN и като съпруг на актрисата Джейн Фонда. Някои помнят също, че навремето той дари 1 млрд. долара на ООН. Малцина обаче знаят, че той е вторият най-голям частен собственик на земеделска земя в САЩ и че притежава 15 ферми за бизони.Тед ТърнърТед Търнър е роден като Робърт Едуард Търнър III в Синсинати, щата Охайо, на 19 ноември 1938 г. Той е най-голямото дете в семейството на Робърт Едуард (Ед) Търнър младши и Флоренция (Руни) Търнър. Бащата на Тед притежава собствена фирма – Turner Advertising. Бизнесът е доходоносен и той има значителни приходи от продажба на билборд реклами. Макар Ед да е добър доставчик, той страда от драстични промени в настроението, предизвикани от биполярно разстройство и се освобождава от гнева си като физически малтретира Тед. Години по-късно, като възрастен, Тед открива, че той също е биполярен.

Когато Втората световна война избухва, Ед се записва във военноморския флот. През 1941 г. той взима съпругата си и сестрата на Тед с него на брега на Персийския залив, но оставя Тед и той се чувства ужасно изоставен. Докато семейството му е далеч, Тед се намира в училище-интерната Синсинати. След края на войната, Ед премества семейството си в Савана, Джорджия, и записва сина си във Военна академия.

През 1950 г. Тед започна да посещава McCallie – елитно училище-интернат в Чатануга, Тенеси. Неговата учебна програма включва военно обучение, един от любимите му предмети. След като завършва образованието си в McCallie, Тед се надява да влезе във Военноморската академия на САЩ, но баща му настоява той да кандидатства в Харвард. Оценки на Тед не са достатъчно добри за Харвард, така че вместо това през 1956 г., той се записва в университета Браун. Преди да успее да завърши, Тед е изключен за това, че приема жена в стаята в общежитието си. През същата година (1959) родителите му се развеждат.

През 1960 г. бащата на Тед го прави управител на клона на Turner Advertisingв Мейкън, Джорджия. Тед бързо показа естествен талант за бизнес като удвоява приходите на офиса в първата си година. Когато баща стария Търнър купува конкурент през 1962 г., скъпото изкупуване и последвалият дълг поставят компанията в крехко финансово състояние. Страхувайки се от банкрут и борещ се с биполярно разстройство, Ед се застрелва през март 1963 г. Тед, тогава на 24 години, се справя с болката си, като се хвърля в работата си. Той поема поста на президент и главен изпълнителен директор на Turner Advertising, преименуван на Turner Communications в края на 60-те години, след като компанията закупува няколко радиостанции. До 1970 г. постига  отличието да е собственик на най-голямата рекламна компания в югоизточната част на Съединените щати. Търнър впоследствие разширява дейността си в телевизията, като закупува правата за стари филми и ситуационни комедии. Решението се оказва много печелившо.

През 1976 г. Търнър прави стратегически ход за постигане на още по-голяма аудитория чрез употребата на сателитни технологии. Той преименува отново компанията си на Turner Broadcasting Company. В края на 1970-те години у него се поражда идеята за новинарска мрежа. Cable News Network (CNN) започва да се излъчва през 1980 г. Шест години по-късно тя става печеливша. През 1985 г. Търнър използва част от печалбата си, за да си купи Metro-Goldwyn-Mayer (MGM).

През 1992 г. той създава Cartoon Network в допълнение към стартирането на Turner Network Television (TNT) и Turner Classic Movies (TCM). През 1996 г.,  след като вече Turner Broadcasting е лидер както в телевизията така и в интернет индустрията, Търнер продава компанията на Time Warner за сумата от 7.5 милиарда долара. След сливането, той остава и управлява кабелните мрежи на компанията, включително и Home Box Office (HBO). През 2001 г., Time Warner се слива с America Online (AOL).

По време на успешната си кариера, Тед Търнър се жени и развежда три пъти. Най-известният му брак е третият с актрисата и активистка Джейн Фонда. Знаменитата двойка се жени през 1991 г. и се развежда десетилетие по-късно заради разногласие по религиозни вярвания. Като цяло Търнър има пет деца – две от първия му брак с Джуди Гейл Най и три от втория му брак с Джейн Шърли Смит.

Leave a Comment