Сладки ягоди на полето в ноемврийския дъжд

Сортът Албион започва да зрее от Гергьовден и заспива при първата слана
Не е фокус: Пенка Миткова показва червена и вкусна ноемврийска ягода

Не е фокус: Пенка Миткова показва червена и вкусна ноемврийска ягода

Сладки ягоди червенеят на полето край пловдивското село Ръжево Конаре. Не би било необичайно ако не е края на ноември. Фактът си факт обаче – студеният дъжд вали, а някои ягодите цъфтят, други си хранят зелените плодове да наедреят, а трети са готови за беритба. Денят е 19 ноември.

Ягодовата градина е върху 55 декара, а догодина ще се разшири на 200. Стопанин ѝ е „Полимекс-София“. Фирмата е първият вносител на уникалния сорт Албион, който е американска селекция. Той е изключително родовит, като в добри години дава добив от 2 тона на декар. Плодовете му са едри, сочни, много ароматни и без кухини. При Ръжево Конаре те зреят върху полиетилен, под който има мрежа за капково напояване.

„Започнахме беритбата още на 5-6 май“,

припомня си отговорникът на ягодовото стопанство Пенка Миткова.

„Ягодата зрее на вълни. Трите „бранки“ са най-силни, в момента сме на четвъртата“, обяснява жената. Преди месец активната беритба е приключила и сега работниците пристигат веднъж или два пъти в седмицата, за да дооберат каквото е останало. „Уж при 2-3 градуса температура ягодите трябва да заспят, но при нас са още будни“, шегува се Пенка Миткова. Това, което наистина ще ги приспи, е сланата, която още не е паднала на полето тук. Отговорничката на стопанството не се притеснява от зимата, дори и да е по-студена от обичайното. „Издържат и на най-лютия студ“, хвали ягодите тя като си припомня 2011/2012.

Неприятелската към фермерите 2014 година се оказа лоша и за ягодите. „В предишни години беряхме по два тона от декар, а през тази по-малко и от тон“, разказва отговорничката. Освен това и цената на ягодите се е смъкнала спрямо 2013 г. от 4.20 на 3 до 3.50 лева. Хубавото е, че търговците от Бургас, Варна, София и Пловдив са запазили създадената връзка с „Полимекс-София“ да

изкупуват директно от градината ароматните плодове.

За да се запазят в жегите, в стопанството е изградена хладилна камера, която поддържа 15-16 градуса.

ягоди на полето през ноември

Многото пролетно-летни и есенни дъждове докарали и болести по плодовете тази година. По съвет на най-добрите експерти ягодите били пръскани със салицилова киселина по 100 грама на декар и с калиев фосфит по 300 грама. Тази комбинация не решила напълно проблема, защото тук-там се срещали плодове с петна от сиво гниене. За тях също имало купувачи – преработвателни предприятия, които ги изкупували за конфитюри и сладка.

Оригинално решение било намерено и за борбата срещу охлювите,

които са известен вредител по ягодите. В стопанството объркали трици със захар и бира, и ги разпръснали по редовете. По неизвестни причини тази смес отблъсквала охлювите.

Ягодите Албион плододават в стопанството две години, а на третата старите корени се премахват и насаждението се подмладява. Тук на малка площ отглеждат и ягоди от сорта Алба. Според Пенка Миткова обаче този сорт ражда по-кисели, ръбести и не толкова ароматни плодове. Още по-големият му недостатък е, че реколтата приключва до края на юни.

Догодина стопанството ще се разшири с разсад, който са си дали старите двегодишни растения. Ягодата се намножава чрез ластуните, които пуска и които като достигнат до земята, започват да образуват корени и листа.

За контакти с „Полимекс-София“ЕООДГеорги Христов, e-mail: info@polymex.com, тел.: 0887 870 781, 032 683 088, адрес: „Цариградско шосе“ № 53, Пловдив

 

 

 

2 Comments

  1. петя каза:

    Здравейте, бих желала да закупя разсад за домашно отглеждане на ягоди сорт Албион. Има ли възможност и на каква цена?

  2. Може ли да закупя малко количество ягоди сорт Албион за домашно отглеждане

Leave a Comment