Зърнените запаси са с 1.4 млн. т повече спрямо миналата година

Консултативният съвет по зърното избра за председател Венцислав Върбанов

Консултативен съвет по зърнотоНаличните зърнени запаси от основните зърнени и маслодайни култури в края на октомври т.г. са 6.7 млн. тона при 5.3 млн. т. година по-рано. Това стана ясно по време на Консултативния съвет по зърното, който се проведе в Министерството на земеделието и хрaните. През 2014 г. в страната ни са произведени 5 млн. тона пшеница, 2 млн. тона царевица, 1.8 млн. тона слънчоглед и 825 хил. тона ечемик.

Консултативният съвет отчете, че има забавяне на есенната сеитба заради продължителните и обилни валежи, които са довели до преовлажняване на почвата. Друга причина е по-късното освобождаване на площите със слънчоглед и царевица, които са предшественици на зимните житни култури.

В резултат на лошото време са отчетени и редица поражения. През годината са издадени общо 673 протокола за 100% щети върху близо 200 хил.дка.

На днешното заседание Консултативният съвет по зърното избра нов председател – Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България.

Leave a Comment