МЗХ обявява днес одитора на Разплащателна агенция, край на съдебните битки

аграрно министерствоДнес в 13:30 часа Министерството на земеделието и храните ще обяви кой е новият одитор на Разплащателна агенция. Договарянето с кандидатите ще бъде предиобед.

Конкурсите на МЗХ за избор на сертифициращ орган бяха обжалвани пет пъти пред Административния съд. Министерството съобщава, че по последната жалба ВАС се е произнесъл като я е отхвърлил окончателно на 28 ноември.

Прочети още: Одиторите се борят юнашки за 1.2 млн. лв., а държавата не може да се мотивира за 1.6 млрд. евро!

Фирмата, която ще бъде избрана, ще получи възнаграждение в размер на 1.2 млн. лв. Тя трябва да извърши одит за финансовата година, включваща периода 16 октомври 2013 г. – 15 октомври 2014 г., и да препотвърди проверки на място, направени от Разплащателна агенция във връзка с финансова година 2015 г., които се извършват през финансова година 2014 г.

Изборът на сертифициращ орган се проточи към година и половина и постави в риск 1.6 млрд. евро, които държавата е разплатила на бенефициентите, но не е получила от Брюксел превод на същата сума, именно защото независим одитор не е потвърдил законността на направените разходи. Съдебните битки и липсата на резултат при обявените конкурси дадоха повод на предишното ръководство на ДФ „Земеделие“ начело с Мирослав Николов да нападне земеделския министър Димитър Греков.

Буквално в последната минута МЗХ ще избере сертифициращия орган, който трябва в изключително кратък срок да разгледа сключените договори с бенефициенти по Програмата за селските райони.

 

 

Leave a Comment