Изборен Благовец – Станишев, Сидеров, Янев се регистрираха

Премиерът иска от полицията да разтури борсата на гласове

ЦИКТри партии се регистрираха днес за изборите – БСП, „Атака“ и РЗС.

Сергей Станишев пристигна в ЦИК със 122-ма младежи социалисти и призова българите да гласуват, за да променят социалната, икономическата и политическата система на страната.  Той не пропусна да направи остър  коментар за управлението на ГЕРБ и заяви, че се надява червените да бъдат първа политическа сила на изборите.

Волен Сидеров, който пристигна в ЦИК с 21 000 подписа от поддържниците на „Атака“ каза, че е оптимист за изборите. От една страна заради последните социологически проучвания, според които подкрепата към партията расте. От друга – заради увеличения брой подписи в сравнение с вота през 2009 г. Още от сега Сидеров изрази загриженост за голямата отговорност, която ще му се стовари поради по-големия брой депутати, които „Атака“ ще вкара в Парламента.

Яне Янев също регистрира „Ред, Законност, Справедливост“ за изборите на 12 май и, виждайки журналистите, отправи призив към президента Плевнелиев да не се отказва от Закона за публичност на имуществото на хората, които са на върха на управлението. „Не слушайте олигарсите, г-н президент“, каза с патос Янев.

Решението на Върховният административен съд от днес върна лидера на СДС Емил Кабаиванов в предизборната игра. Съдиите отмениха отказа на Централната избирателна комисия да впише лидера Кабаиванов като съпредставляващ Синята коалиция на мястото на Мартин Димитров. Определението на съда не подлежи на обжалване, но и не указва на ЦИК какво решение да вземе по казуса. Емил Кабаиванов заяви, че още утре СДС ще внесе при областните управители свои предложения за членове на Районните избирателни комисии.

Марин Райков към МВР: Спрете това грозно нещо!

Служителите на МВР да направят всичко възможно, за да се справят най-накрая с „грозното явление купуване на гласове“, призова премиерът Марин Райков днес в Хисар. Там се проведе национално съвещание, посветено на предстоящите избори.

Министър-председателят и външен министър е предложил на ръководството на МВР да бъде въведена ротация на униформените, които ще охраняват вота след месец и половина, за „да се успокоят подозрения у гражданите за безпристрастност на полицаите към изборния процес“.

„Отправих апел много активно да се работи отсега за превенция, която е ключовата дума, за да се предотвратят нарушенията. Искаме да отправим и ясен сигнал, че МВР ще следи за едно демократично и прозрачно провеждане на изборите“, каза още Райков, като уточни, че държавата ще осигури средства за командироването на полицаи по местата, където предложената от него ротация го изисква.

Leave a Comment