Какво им куца на лидерите в земеделието „Октопод инвест“ и „Ромфарм компани“

При приходи от над 150 милиона лева, холдингът на Дичевски е завършил 2013 г. на минус 80 хиляди

Българска-земяСкорошната класация от ICAP Group (виж ТУК) на лидерите в земеделието през 2013 г. обърка фермерите, когато видяха, че начело на водещата група в подраздела „Растениевъдство/Зърнопроизводство“ е „Ромфарм компани“ООД. Дружеството е известно в аграрния сектор като най-големият частен земевладелец, който притежава към 1 милион декара земя. Но като растениевъд- зърнопроизводител не е познато. Според данните на ICAP Group миналата година „Ромфарм компани“ е постигнала приходи от 226 589 000 лв., а печалбата ѝ е била 170 208 000 лв.

Годишният финансов отчет на дружеството, който е публикуван в Търговския регистър, обаче дава по-различна информация.

Въпреки, че е „Ромфарм компани“ притежава най-много земеделска земя, основният предмет на дейност на фирмата е съвсем, съвсем различен. Съдружниците Тенчо Шиков и Венелин Георгиев се занимават главно с производство и търговия на лекарства. Те имат фармацевтични заводи в Румъния, а купуването, комасирането, продаването и отдаването на земята под наем и аренда е общо взето странична дейност. През 2013 г. приходите на „Ромфарм компани“ са общо 226 589 000 лв., от които едва 7.5 млн. лв. са от получени ренти, 3.6 млн. са от фактурирани права и 215.4 млн. са от продажби на лекарства. Както се вижда, компанията трудно може да се нарече „аграрна“, „растениевъдна“ или в частност „зърнопроизводителна“. Лидер е, без съмнение, но в други сфери.

Миналата година дружеството изкупи на 100% компанията за земеделска земя „Серес“. Притежава още и 90% от „Ставен“АД, която се занимава с покупки на ниви. Държи 80 на сто от „Ставен енерджи“ООД. Така или иначе обаче в предмета на дейност на „Ромфарм компани“ ясно е записано „покупко-продажба на лекарствени средства“.

Под №2 е класиран гигантът в земеделието „Октопод инвест холдинг“ЕАД. Легенди се носят за сумите, които дружеството взима по директните плащания на площ. Малцина знаят точно колко земя стопанисва „Октопод…“и каква част от нея е собствена, каква е под наем. Фирмата се владее еднолично от Светлозар Дичевски и се управлява от фамилията. Но и тук нещо не е наред.

Колкото и да изглежда невъзможно, при завидни приходи от почти 160 милиона лева, акционерното дружество е завършило 2013 г. със загуби от 80 хил. лв. Какво трябва да се случи на едно търговско дружество, за да излезе на минус при подобни приходи – това е въпросът! 

Според индивидуалния финансов отчет и одиторски доклад, през 2013 г. постъпленията от клиенти и други дебитори са 173,416 млн. лв. От тях на доставчици и други кредитори са платени 155,538 млн. лв. При добавяне на разходите за заплати, данъци и такси, от всички приходи остават към 4.2 млн. лв. Сумата обаче продължава да се топи заради инвестиционна дейност, неуспешни финансови операции с фючърси и форекси, изплащане на заеми и т.н. Така че в крайна сметка финансовият резултат на „Октопод инвест холдинг“ става отрицателен в края на 2013 г. Загубата на една акция е 2.58 лева при номинал на акцията 1000 лв. (Капиталът на холдинга е 24 млн. лв.)

За отбелязване е, че през 2008 г. холдингът е получил голям облигационен заем от 15 млн. евро. След удължаване на срока за плащане, от 5 септември м.г. дружеството е започнало да договорен погасителен план да изплаща главницата.

Дъщерни фирми със 100% собственост на „Октопод инвест холдинг“ са „Агро транс“, „Октопод М“, „Агро 2002“, „Дани трейд“ и „Троя авто“. Холдингът притежава още 95.6 на сто от „Слънчев дар“, както и 36.4% от „Октопод С“.

Въпреки, че е отново собственост на Светлозар Дичевски, „Сортови семена – Вардим“ЕАД не са част от „Октопод инвест холдинг“. Това дружество е под №4 в класацията на лидерите в земеделието през 2013 г. Основен акционер на „Сортови семена – Вардим“ е регистрираната в Ямбол фирма без дейност „Сортови семена – Дунав“АД. В нея 99.7% държи Светлозар Дичевски.

Миналата година „Сортови семена – Вардим“ е обработвала 167 244 дка собствена и наета земя. Компанията е имала успешна година с приходи от 59. 57 млн. лв. и печалба в размер на 6,9 млн.

Под №3 в класацията е „Златия Агро“ЕООД. Седалището на фирмата е в град Вълчедръм, в близост до Лом. Неин едноличен собственик е Кирил Иванов. Земеделската компания е приключила 2013 г. с приходи от 37.8 млн. лв. и печалба от 7. 5 млн.

Петата в подредбата на ICAP Group е фирма „Агрофактор“ЕООД със седалище в град Бяла. Дружеството на Венцислав Ангелов е завършило годината с 0.52 лв. балансова печалба на 1 лв. приход. Оборотът на „Агрофактор“ е бил 17.2 млн. лв., печалбата 9.5 млн.

Leave a Comment