Данъчните доходи на родител с едно дете се намалят с 200 лв., с две – 400 лв., с три – 600

Как се променят данъците през 2015 година след окончателното гласуване на данъчната политика от Народното събрание?

НАП в ПловдивСемействата с до три деца ще могат да ползват данъчни преференции догодина. С 200 лева ще се намалява годишната данъчна основа на единия родител и съответно ще се плаща с 20 лева по-малко данък за едно дете. За две деца намалението на данъчната основа ще е 400 лева данък, а за три – 600 лева, пише „Дневник“.

Одобрените промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица предвиждат хората с извънтрудови доходи да могат да избират кога да им се удържа данъка – дали от работодателя както е за всички останали месеци през годината или както е в момента – да го декларират през следващата година и самите те да го платя до 10 февруари следващата година.

Необлагаемият праг от 340 лева, въведен при управлението на Пламен Орешарски, бе премахнат.

Въпреки първоначалното намерение на новото правителство да обложи доходите от лихви с 10%, този данък остава 8 на сто, както бе прието през 2013 г.

От 1 януари 2015 г. всички хора, които купуват, прехвърлят или отписват своите моторни превозни средства, могат да го направят това в КАТ без да ходят до местните данъчни служби.

С промени в Закона за акцизите и данъчните складове бе решено производителите на цигари и алкохол да въведат нови измервателни уреди 6 месеца след като България ратифицира нова евродиректива за тях.

 

Leave a Comment