Официален език ли е бил турският в МЗХ при министър Кабил?

Нихат КабилНихат Кабил ще съди председателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Това каза много категорично тази вечер пред БНТ бившият земеделски министър. Причина за репликата му „Аз този човек ще го съдя“ беше друго интервю в същото студио, но от 27 ноември, по време на което Симеонов заяви, че когато Кабил е бил министър, в земеделското ведомство официалният език  бил турският. „Може да имаш претенции за всичко, но това не ти дава основание да говориш публично непроверени и недоказани неща“, каза Нихат Кабил.

Помолен да коментира работата на новия земеделски министър Десислава Танева, Кабил отговори, че е трудно да се даде оценка, „но сигналите, които идват от министерството, са по-скоро положителни“. Според бившия шеф на МЗХ, Танева е изправена пред два сериозни проблема – избора на одитор на Разплащателна агенция и одобряването на новата Програма за развитие на селските райони до края на годината, така че тя да заработи през април-май 2015.

Нихат Кабил, който днес е рожденик и юбиляр, разкри, че се занимава с частен бизнес, че продължава да е член на ДПС, но вече е в периферията на политиката. Той горещо защити правото на Орхан Исмаилов да е в управлението на министерството на отбраната, тъй като има подходящо образование, а освен това със сигурност е бил проверяван от партньорските разузнавателни служби в НАТО, когато е бил зам.-председател на Държавната комисия за защита на класифицираната информация.

Като наблюдател на политическия живот в страната, Кабил смята, че коалиция между ГЕРБ и ДПС би създава много по-стабилно правителство, но между двете партии има „голямо напрежение на несъвместимост“.

 

Leave a Comment