10% от годишната сметка за ток са от телевизора и компютъра

ЕВН България съветва как да управляваме разхода си за електроенергия през зимата 

телевизорЕВН България разпространи брошура, в която посочва ориентировъчно какъв дял имат различните електроуреди в годишната сметка за ток.

Според енергийната компания отоплението с електрорадиатори или климатик съставлява 30.3% от годишните разходи, въпреки че се използват около 5 месеца.

На второ място по разход е бойлерът с 22.9%.

Трети са малките елуреди – сешоари, електрически кани и машини за кафе с 12.7%.

Четвъртият по разход дял се пада на готварската печка6.9%.

Лампите за осветление харчат 5.9%.

Хладилникът е шести с 5.4%.

Компютърът и телевизорът са почти изравнени и участват общо с 9.9% в годишната сметка.

Аудиотехниката е на девето място с 1.9%.

Пералнята използва само 1.8% от употребената електроенергия през годината.

На ютията се падат 1.4%, а на прахосмукачката 1 на сто.

Съветите на ЕВН към абонатите са да инвестират в топлоизолация и енергоспестяваща дограма на жилището, а също и в закупуването на икономични електоуреди с енергиен клас А++. Да се следи лампите да са угасени в помещенията, в които няма никой. Според ЕВН, ако климатикът се нагласи да топли с един градус по-ниска температура, това ще снижи разходите с 10%. По същия начин от дружеството обясняват, че когато навън стане с градус по-студено, сметите за ток се вдигат с 10 на сто. Отоплението на второ помещение пък увеличава потреблението на електроенергия с 20 до 40%.

Брошурата „Полезно за потребители на електроенергия“ е разработена на база опита на дружеството и на най-често получаваните запитвания от клиенти кои фактори влияят на тяхното месечно потребление и фактура.

 

Leave a Comment