Мол като град откриват в София, 704 кв. км стават магазините в страната

Наемите в Пловдив са 18-20 евро/квадрат, в София – 27 евро
Парадайз Център в София

С новия мол, столицата достигна Пловдив по търговски площи на 1000 души

Огромният мол Парадайз Център, който ще се открие на 28 март в София, увеличава търговските площи в страната с 11% до 704 000 квадратни метра. Центърът, голям колкото малък град променя досегашната статистика и от петък на 1000 българи-потребители се падат 96.1 квадрата магазини. За сравнение – средноевропейската статистика сочи, че има 250 квадрата търговски площи на 1000 души Тези данни съобщи днес Forton International, консултантска фирма за недвижими имоти и стратегически партньор за България и Македония на глобалната компания Cushman & Wakefield.

Мол Парадайз Център ( на ъгъла на бул. Черни връх и бул. Сребърна), е с 80 000 квадрата отдаваема площ и до момента територията му е договорена на 80%. Това показва, че търговските вериги са готови да разширяват пазарното си присъствие, включително чрез въвеждането на нови, по-големи и по-разнообразни концепции“, казват от Forton International.

С новия мол София изпреварва Пловдив, тъй като показателят за столицата нарасна от 157 на 214 квадратни метра. Горе-долу толкова са и данните за Пловдив. На първо място по търговска квадратура на 1000 жители е Стара Загора – 334.55 кв.м., следвана от Варна и Русе

Интересът на търговците към моловете се запазва, отбелязват от консултантската компания. Отворилите проекти в последните 12 месеца бяха с близка до пълна заетост.

Шведската H&M е най-активната търговска верига. В края на 2012 г. H&M (Hennes & Mauritz) откри магазин в Пловдив, а през първото тримесечие – в търговския център „Галерия Стара Загора“. Най-големият представителен магазин на компанията в страната ще бъде в Paradise Center, също както и на марките на конкурента Inditex, най-големият моден търговец в света.

Средно 27 евро на кв.м месечно  са наемите в столицата за магазини от 100-150 кв.м  в  най-добрите търговски центрове в София. В Пловдив те са 18-20 евро на кв.м.

 

Leave a Comment