Какви са правилата, за да получите директни плащания по 6-те схеми

земя, ливадаВ проект на наредба за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания Министерството на земеделието и храните (МЗХ) обобщава всички изискванията, на които трябва да отговарят земеделските стопанства.

Документът е публикуван на електронната страница на  МЗХ, заедно с приложения. Можете да го прочетете ТУК.

Проектонаредбата вкарва на едно място правилата, които бяха обсъждани многократно през отминалата година.

При Схемата за зелените плащания на площ тя дава дефиниции на екологично чувствителните постоянно затревени площи и на екологично насочените площи. Разплащателна агенция ще изчислява дяловете на различните култури за спазване на условието за диверсификация, в периода 15 май-15 юли в годината на кандидатстването.

Едно от основните изисквания за участие по Схемата за младите фермери е образованието, което трябва да е със земеделска насоченост. Ако кандидатите нямат съответната диплома, те трябва да са преминали 150-часов курс или да притежават свидетелство за професионална квалификация в сфера от селското стопанство.

Участието по Схемата за дребните земеделски стопани се заявява до 15 октомври. Ако участникът впоследствие се откаже от тази схема, той няма да поже повторно да се включи в нея.

Специално плащане за отглеждането на памук ще се прилага само ако производителите отглеждат сортове, които са вписани в Националната сортова листа.

Схемата за обвързано подпомагане се разделя на 10 подсхеми, които се отнасят за млечни и месодайни крави, както и за такива под селекционен контрол, за овце-майки и кози-майки, както и такива  под селекционен контрол, за отглеждане на биволи, за производство на плодове, на полски и на оранжерийни зеленчуци.

(Какви са бюджетите по тези подсхеми можете да видите ТУК (за животни) и ТУК (плодове и зеленчуци).

Проектът за наредба описва и специалните изисквания за схемите по преходната национална помощ, която касае всички производители, които кандидатстват пряко подпомагане на хектар, отнася се и за тютюнопроизводителите, както и за животновъди, които отглеждат говеда, овце и кози.

 

 

 

 

Leave a Comment