Иван Романов: Торовете поеха нагоре заради $, а е време за подхранване

Амониевата селитра и карбамидът се хвърлят между фазите братене и вретенене на житните

Иван Романов„Азотните торове леко поскъпнаха спрямо миналата седмица и  никой не може да каже докъде ще се увеличат цените им. Причините са две – поскъпването на долара и нарасналото търсене.“ Това съобщи Иван Романов, управител на фирма „ИМБО“ в град Раковски – един от най-големите търговци и дистрибутори на торове, препарати, семена и земеделска техника в Южна България.

Предприятията за торове използват природен газ за производството им, а Русия продава енергията в долари, поясни Романов.

От друга страна, обичайната практика на българските предприятия в Димитровград и в Девня, както и на румънския производител на карбамид, е в периода на най-голямо търсене да увеличава цената на продукцията.

житни братенеПодхранването на есенниците започва в началото на календарната година и продължава до началото на пролетта. По правилно е обаче да се следят фазите на житните, така че торенето да е между братенето и вретененето, обърна внимание управителят. Според него времето в момента е напълно подходящо за внасяне на азотни торове – амониева селитра или карбамид, тъй като от една страна в полетата може да се влезе с техника, защото не са прекомерно влажни. А от друга – в почвата има достатъчно влага, за да разтвори тора.

Може да се използва както амониева селитра, така и карбамид. В първия тор съдържанието на азот е 34.4%, а във втория – 46 на сто. Ако изберете да торите със селитра, са ви нужни 35 кг азот на декар, при карбамида количеството пада на 26 кг азот, припомни правилата на агрохимията Иван Романов.

Започва се от по-слабо развитите и късни посеви и се отива към добре развитите и сгъстени посеви, за да се избегне преждевременно развитие на добрите посеви, даде още насоки управителят.

Прочети още: ИМБО ООД – молът на фермерите

Leave a Comment