Държавата ще плаща осигуровки и заплати от 300 и 380 лв. за наетите безработни

За 2700 хора с увреждания, чиито доходи не са над линията на бедност, ще бъдат осигурени асистенти със заплати от бюджета

При наемане на безработни на субсидирани работни места, работодателите ще съфинансират трудовите им безработни младеживъзнаграждения. Държавата ще субсидира 300 лв. за ежемесечно заплащане за едно лице по всички мерки, а при безработни с висше образование – 380 лв., както и дължимите осигуровки. Останалата част от трудовото възнаграждение ще се осигурява от работодателя в частния сектор. По мярката за наемане на продължително безработни лица ще се субсидира вече и част от трудовото възнаграждение в размер на 300 лв. и дължимите осигуровки (до сега се субсидираха само осигуровките). Това е залегнало в Националния план за действие по заетостта за 2015 г., който бе приет днес от правителството. Определени от националния бюджет средства за изпълнение на плана са 73 млн. лв., ще има помощ от структурните фондове на Европейския съюз.

Друга новост е, че в Националната програма „Асистенти за хора с увреждания“ се въвежда подоходен критерий и за обгрижваните лица – техните доходи не трябва да надвишават линията на бедност. По тази мярка е планирано включването на около 2700 лица. Определя се трудово възнаграждение от 430 лв. за наетите 100 младежки медиатори в общини с голям брой безработни и неактивни младежи по програма „Активиране на неактивни лица”. Увеличава се трудовото възнаграждение на младежите, включени в програма „Старт на кариерата“ (от 400 лв. на 430 лв.), на ромските медиатори (от 340 лв. на 400 лв. за наетите със средно образование и от 400 лв. на 450 лв. на наетите с висше образование); на психолозите и мениджърите на случай (от 450 на 500 лв.) по програма „Активиране на неактивни лица” (мениджъри на случай ще работят в дирекциите „Бюро по труда“ в областните центрове).

Основните целеви групи на активната политика на пазара на труда ще бъде насочена към безработните младежи до 29 г., безработни над 50-годишна възраст, продължително безработните лица, безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, хората с увреждания, лицата извън работната сила, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица. Те ще бъдат включвани в обучения, програми и мерки от Националния план.

Във връзка с увеличаването на минималната работа заплата, от 1 януари се увеличава размерът на субсидираното трудово възнаграждение на включените в програми безработни лица на 360 лв. при пълен работен ден, а от 1 юли – 380 лв.

Сред новите програми, които ще стартират през 2015 г., са за обучение и заетост на продължително безработните лица и „Клио”. По Националната програма „Клио“ безработните ще бъдат обучени и ще работят от 6 до 12 месеца в дейности по реставрация, консервация, екскурзоводство, строителни дейности, туристическа анимация за паметници на културата и обекти на културно-историческото наследство. С плана през 2015 г. са осигурени средства за заетост на 213 безработни лица и обучение на 96 безработни лица.

 

 

Leave a Comment