Организацията на животновъди „Фермерско мляко“ очаква плащане по мярка 142

Рангел Матански

Рангел Матански

Организацията на млекопроизводителите в община Раковски „Фермерско мляко“ навърши две години и обобщи резултатите. По данни на управителя Рангел Матански, членовете на организацията са се увеличили от 7 на 8. „Фермерско мляко“ е подписало три договора по Програмата за развитие на селските райони за закупуване на два миксера и прикачен инвентар. Освен това организацията е изпълнила проект към фондация „Биоселена”, реализиран от неин член – фермер от село Момино, за изграждане на система за подгряване на гореща вода за нуждите на кравефермата. Всички животновъди в сдружението от Раковски осъществяват развъдна дейност, за което са спечелили награди (3-то и 4-то място) на изложение в Сливен миналата година.

„Фермерско мляко“ вече е получила правото проектите ѝ по новата ПРСР да се разглеждат с приоритет. През миналата година организацията стана и пълноправен член на регионалното сдружение на млекопроизводителите в Пловдивска област „Тракия милк“, в което Рангел Матански  е зам.-председател. Групата членува и в още няколко национални сдружения и активно участва в работните групи за приемане на нормативи в земеделското министерство.

„Венецът в короната на колективните усилия е подадената на 5 януари 2015 година заявка за плащане по мярка 142 „Създаване на организации на производители”, обясни управителят Рангел Матански. „Към момента, нашата организация е първата в България, която е подала заявка за плащане по тази жизнено важна, но пренебрегвана мярка за развитието на земеделието в България. Очаква се до две седмици да бъде подадена заявка за плащане от още една организация на зърнопроизводители и с това да се изчерпят проектите за ПРСР 2007-2014г.“, добави той.

Leave a Comment