Анализатори: Ограничаването на руския експорт няма да повлияе на търговията със зърно

Наскоро руското аграрно министерство наложи експортни такси, които да ограничат износа на пшеница

зърноПовечето търговци и анализатори на пазара на зърно са на мнение, че наложените от Русия ограничения на експорта  няма да окажат влияние върху глобалната търговия на зърно. Това пише порталът UkrAgroConsult.

Основната причина за това според Бенджамин Бодат от CRM Agri-Commodities са рекордните добиви от пшеница, които ще позволят задоволяване на потребностите на пазара и без руско участие.

В интервю за британското издание Newsmarkt анализаторът заявява, че договорите за доставки на зърно са сключени практически до края на юни без никакво руско участие. Както е известно Русия, която е четвъртият по значимост износител на зърно в света, въведе някои мерки за намаляване  на износа  с цел ограничаване влиянието на валутната криза на вътрешния пазар и повишаване на цените на храните. Сред тези мерки е и налогът върху експорта на пшеница.

Според експертите на Rabobank обаче, подобна мярка ще доведе до намаляване конкурентноспособността на руската пшеница. Дори руският вицепремиер Аркадий Дворкович определи въвеждането на експортните мита върху пшеницата като ненужна мярка при условие, че в момента действа ембарго.

В началото на 2014 година и експертите на американския департамент понижиха оценката си за руския експортен потенциал за 2014/15 година на пшеница от 22 на 20 млн. тона.

Сред причините за ограничаване на руския експорт е и известно презастраховане в случай на лоша година, която може да доведе до дисбаланс на вътрешния пазар. Ето защо аграрното министерство поиска да увеличи крайните запаси с 3 млн. тона спрямо предходната година до 10 млн тона. А изгледите за по-слаба реколта през тази стопанска година поне засега са налице, защото през последните месеци в страната липсват достатъчно валежи от сняг. В този смисъл метеорологичните условия могат да окажат негативно влияние върху следващата реколта от пшеница, която по оценки на правителството може да се понижи до 70 млн. тона.
Подготви: Мартин Иванов

Leave a Comment