Глобите, събирани от земеделци, ще се използват от други фермери

Проектозаконът за подпомагане на производителите внася промени във функционирането на Разплащателната агенция

Автор: Мартин Иванов

Народно събраниеПо време на дебатите при второ четене на промените в проектозакона за изменение на Закона за подпомагане на земеделските производители възникнаха известни спорове за това, дали глобите от фермерите в бъдеще да постъпват по сметка в ДФЗ, или както и до сега да отиват към държавния бюджет. Аргументът на вносителите на подобна промяна бе това, тези средства да отиват за подпомагане на самите фермери. След консултации с представители на финансовото министерство обаче стана ясно, че и до момента средствата от глоби не са отивали за помощи на земеделските производители. Изпълнителната агенция за лозата и виното например е наложила санкции за  63 000 лева през 2014 г., даде пример зам.-министър Васил Грудев.

Вчера бяха приети и някои организационни промени в работата на фонд Земеделие с цел повишаване на ефективността и оперативността му при вземането на решения. В окончателния текст, преди да влезе за обсъждане в парламента, беше уточнено, че заседанията на УС на Разплащателната агенция ще се провеждат при кворум от 2/3, а решенията ще се взимат с най-малко шест гласа или при ¾ от присъстващите членове на управителния съвет.

Зелена светлина получи още един спорен текст, предвиждащ управляващия орган на ПРСР т.е. дирекция „Развитие на селските райони“,  да може да прехвърля част от функциите си на други институции, като експертите от аграрното министерство уточниха, че става дума за договаряне на различни мерки по програмата, и че подобна практика е имало и във вече отминалия програмен период.

Освен това се предвижда системата за съвети в земеделието да бъде подпомагана в работата си от специализираните висши училища и селскостопанските институти.

Министър Десислава Танева изрази надеждата си, че законопроектът ще успее да мине бързо през пленарна зала, за да се продължи безпроблемно работата по изготвяне на различните наредби към него. Очаква се депутатите да го обсъдят на първо четене в четвъртък, а комисията да продължи с приемане на промените в закона за собствеността.

Leave a Comment