Поне 10% от млякото и плодовете в училище да са био предлага Неков

Момчил НековПоне 10% от млякото и плодовете, предназначени за училищата и детските градини, да са биологично произведени, предлага евродепутатът от БСП Момчил Неков, съобщиха от неговия офис. Неков е внесъл поправки в позицията на Европейския парламент по предложението на Европейската комисия за промяна на условията за работа на европейските схеми за мляко и плодове в училище. Те се финансират от бюджета на ЕС. 

Схемите за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко сред подрастващите са залегнали в доклада, който парламентарната земеделска комисия ще гласува през март. През април той трябва да бъде одобрен от парламента. 

Социалистът смята още, че Европейската комисия трябва да се интересува от успеваемостта на програмите и да проследява как се изпълняват те в по-слабо развитите и по-отдалечените европейски региони. 

Европейската комисия предлага обединяване на действащите досега две схеми – за мляко и за плодове и зеленчуци в училище. По този начин ще се намалят административните пречки за участие в схемите и за отчитане на изпълнението им, както и ще се подобри ефективността на усвояване на европейските средства.

Еврокомисията смята, че с новата организация ще подобри потреблението на здравословни храни, което намалява в Европа. Ако бъде прието предложението, 15% от бюджета по тази политика ще бъде заделян за създаване на навици у подрастващите за здравословно хранене. Предимство ще се дава на европейски и сезонни продукти, за да се стимулира консумацията на пресни плодове и зеленчуци, вместо на пюрета и сокове.
Двете схеми за училищата са въведени за насърчаване на производството и потреблението на плодове и зеленчуци и на млечни продукти в ЕС. Всеки от тези сектори на европейското селско стопанство представлява приблизително 15 % от стойността на селскостопанската продукция на ЕС. Схемата за мляко се прилага от 1977 г., а за плодове и зеленчуци – от 2009 г.

В България плодове и зеленчуци в училище се дават от 2010 г. За учебната 2013/2014 година са изплатени 8,8 млн. лв. (100% от бюджета на програмата). Обхванати са 2239 учебни заведения и близо 320 000 деца. По схемата се получават 14 вида пресни плодове и зеленчуци.

Leave a Comment