40 години след смъртта на Удхаус, смехът се носи над Земята

УдхаусПелам Гренвил Удхаус е невероятно популярен английски писател с кариера, обхващаща повече от 70 години. Неговите разкази за Джийвс и Устър все още пленяват читателите и днес и той продължава да е един от най-търсените автори година след година.

Баща му е британски съдия в Хонг Конг и на три гофини Удхаус е поставен под грижите на детегледачка, а след това в различни училища интернати, където прекарва голяма част от времето си в писане. По-големият му брат посещава университета Оксфорд и от Пелам се очаква да направи същото. Само че парите на баща му се обезценяват, тъй като са в индийски рупи. Затова Удхаус започва работа в Hong Kong & Shanghai Bank (сега HSBC). Той обаче продължава да пише в свободното си време и в крайна сметка напуска работата си, за да сътрудничи на редица вестници и списания.

Преди Първата световна война Удхаус посещава Америка, която става втори дом за него. Именно през 20-те години той се прочува с публикуването на историите му за Джийвс и Устър. Силата в книгите лежи в красивия талант, който той показва в написването на различните герои и диалози. Всеки герой изглежда хумористично преувеличаване на истински персонажи, които всички ние познаваме.

През 1940 г., той е пленен от германците в Льо Туке и е изпратен в лагер в Горна Силезия. Тъй като е на над 60 години, Удхаус е освободен при условие, че ще остане в Германия по време на войната. През този период, той е поканен да направи предаване в германско радио. Въпреки, че не прави изявления в подкрепа на Германия и не критикува своята страна, неговите предавания привличат силна критика от страна на сънародниците му, според които той е безразличен към войната и симпатизира на Германия.

По-късно Удхаус съжалява за решението си, което той придава на наивност, но отрича да е имал намерение да предаде интересите на страната си. Въпреки, че е най-популярният писател, общественото мнение е толкова силно срещу него и след края на войната той остава в САЩ, като никога не се завръща в Англия. Той продължава да пише, като възобновява истории за Джийвс и Устър. Успехът му като писател продължава да расте и за голямата негова радост е наградена с KBE малко преди смъртта му на 14-ти февруари 1975 г. на 93 годишна възраст – след повече от 70 години кариера.

Удхаус е един от най-великите комични писатели на 20 век. Той се превъръща в господар на фарса, като създава великолепна гама от символи и въображаема вълшебна страна, базирана в британската висша класа. Неговите книги са преведени на безброй езици и остават важна част от популярната култура .

Подготви Даниела Вълева

 

 

1 Comment

  1. Hachko каза:

    И така, какво знам аз ? Едното нищо, след прочетеното от Даниела Вълева. Да не знам за такъв писател ! Тъжно ми е !

Leave a Comment