По-висока защита за някои влогове предвижда новият Гаранционен закон

банкноти евроС 91 гласа „за“ депутатите приеха на първо четене предложението на Министерския съвет за нов Закон за гарантиране на влоговете в банките. В предложението на Министерския съвет остава размерът на гарантираните влогове – до 100 хил. евро. Предвидена е обаче по-висока защита за определени категории влогове, свързани с важни социални събития от живота на хората – продажба на имот, развод, пенсиониране и други. Според проекта изплащането на гарантираните суми вече ще става в 7-дневен срок. Текстовете предвиждат всички банки да участват в системата за гарантиране на влоговете.

Самият Фонд ще може да участва в „алтернативни мерки за превенция и подпомагане с цел предотвратяване на по-големи разходи по изплащане на гарантирани влогове“.

Коментар срещу този текст направи депутатът от БСП – Лява България Румен Гечев, според който по този начин се създава „паралелна централна банка“ и частните банки ще могат „да крадат колкото си искат“ и след това да получат подкрепа от Фонда за гарантиране на влоговете, тоест от джоба на данъкоплатците.

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров заяви подкрепата си за законопроекта на Министерския съвет, като посочи, че в него „интересен подход“ да бъде диференцирана вноската, която правят банките във Фонда за гарантиране на влоговете и размерът й да бъде спрямо начина, по който се управлява самата институция.

Това ще бъде ясен сигнал и за вложителите за състоянието на банката и практиките при нейното управление.

 

Leave a Comment