На изложението SIA, Париж България е био-уникална

България е био-уникална. Това е посланието на нашето представяне на

Танц пред българския щанд на SIA 2015 Снимка на МЗХ

Танц пред българския щанд на SIA 2015
Снимка на МЗХ

международното изложение SIA (Salon International de l’Agriculture) 2015 в Париж, което се откри вчера и ще продължи до 1 март. С народните танци пред нашия щанд вчера, посетителите се оказаха привлечени от българската атмосфера. Министър Десислава Танева откри нашата изложба.

За първи път на форума страната ни се представя с ръчно изработен шоколад с розови листенца. Гостите могат да опитат и деликатеси от патешко, био вино, натурални сладка, розова вода. Посетителите могат да изпробват и козметични продукти направени от био рози, лавандула и други. Министър Танева пожела успех на изложители и ползотворни бизнес контакти. Десислава Танева благодари на фирмите изложителки и заяви, че тяхното присъствие е много важно за доброто представяне на страната ни на подобни големи форуми. 

Десислава Танева на SIAПри срещите си с представителите на фирмите изложителки Танева обясни, че в новия програмен период на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година, ароматни култури, като лавандулата и розите, мoгат да получат значителна финансова подкрепа. Производителите, при кандидатстване могат да бъдат подпомогнати в размер на 405 или 557 евро на хектар, в зависимост дали стопанството вече е биологично или е в преход, по мярката за биологично производство.  

Министерство на земеделието и храните участва за пети път на най-голямото земеделско изложение във Франция, като България е представена от 9 фирми производители. 

В рамките на визитата си министър Танева разгледа и салона за животновъдство, на който се представя най-добрата селекция от животни.

Leave a Comment