Цената на пшеницата от новата реколта падна под 185 евро/тон

пшеница, пазарЦените на пшеницата на европейските борси отново са надолу, пише в анализ специализираният портал agrarheute.com.

Така в последния работен ден на миналата седмица контрактите от новата реколта се търгуваха при 184,75 евро за тон. Тези със срок на доставка през март пък излязоха от обсега на участниците на пазара с 1 евро по-скъпи от септемврийските.

Само за седмица цената на пшеницата от реколта 2015 е паднала с 4 евро и 25 цента.

Поскъпване на пшеницата се регистрира обаче на пазарите за директни продажби в Германия. Там търговията остана под натиск и на 20 февруари хлебната пшеница в Хамбург се продаваше при 193 евро за тон, което е с 2 евро повече в сравнение с предходната седмица по същото време.

И докато Европа продължава да изнася големи количества пшеница и ечемик, то през миналата  седмица се наблюдаваше известно свиване на американския експорт особено за Египет.

В същото време през миналата седмица Мароко остана активен на пазара, като закупи 350 000 тона мека и 45 000 тона твърда пшеница от Европа на по-ниски цени. Египет също предпочете да закупи 240 000 тона мека пшеница от Франция и Румъния, докато САЩ не успя да реализира сделки на международния пазар. Подобряване на позициите на американската пшеница може да настъпи само ако се понижи цената ѝ, но това според експерти може да окаже натиск върху пазара.

Виж международните борсови котировки ТУК

Leave a Comment