Проф. Станков откри Седмицата на гората

седмица на гората

От догодина средствата за опазване на горите ще са повече

Министърът на земеделието и храните  Иван Станков откри „Седмицата на  гората – 2013 г.” в Благоевград. Опазването на горите е важен приоритет, каза той. През новия програмен период на ЕС (2014-2020 г.)  предвидените средства за зеленото богатство на България са по-големи. По Програмата за развитие на селските райони /2007-2013г./  при мярка „Повишаване на икономическата стойност  на горите” има увеличение на подпомагането  от  50 на  65 %.

Министърът връчи  традиционните награди, които се раздават всяка година по време на „Седмицата на гората”. Лесовъд на годината  е инж. Златка Азманова от Югоизточното държавно предприятие. Нейни подгласници са инж. Христо Янев от Държавно горско стопанство Своге и инж. Олга Николова от Югозападното държавно предприятие. Наградата за цялостен лесовъдски принос получи инж. Драган Драганов,  зам.-директор на  Регионална дирекция по горите Русе. Министър Станков награди и трима инспектори  с приза „Служител по контрола  и опазването на горските територии”. Това са Георги Атанасов от Изпълнителната  агенция по горите, Станимир Атанасов – РДГ- Пазарджик и инж. Костадин Лечов от РДГ Благоевград.

На откриването на „Седмицата на гората” присъства изпълняващият длъжността  изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Красимир Каменов.

Leave a Comment