Брюксел дава финансова помощ за складиране на свинско месо

свинефермаОт днес Европейската комисия ще финансира складирането на свинско месо и продукти, за да подпомогне производителите, ограничени от руското ембарго, съобщава DPА. Разходите им ще бъдат покривани от три до пет месеца.

През миналата година Брюксел пое разходите за складиране на определи млечни продукти, от което България не можеше да се възползва.

В момента отношенията между Брюксел и Москва са в най-критична фаза от Втората световна война насам заради кризата в Украйна, се казва в информацията, цитирана от БТА. Европейският съюз (ЕС) наложи икономически санкции на Русия миналата година, а Русия забрани вноса на повечето европейски селскостопански продукти.

Русия мотивира забраната на свинско месо от ЕС с няколко случая на африканска чума по свинете в Полша и балтийските страни. Европейската комисия обаче определи мярката като неоправдана и информира Световната търговска организация за нея.

Комисията отбеляза, че след въвеждането на ембаргото търговците на свинско месо и продукти са успели да намерят алтернативни пазари за повече си стоки, като изтъкна, че животинската храна също е по-евтина от обичайното.

Leave a Comment